Az Alakváltás névre keresztelt tárlat egy több mint 30 éve alakuló életmű áttekintése: közel száz művön keresztül tart tükröt a nézőnek, hogy közelebb kerüljön az örök kérdés megválaszolásához: kik is vagyunk mi?

A cím arra utal, hogy bár Nemes Csaba művészete sokféle formát, témát mutatott az elmúlt évtizedben, azok eredőjében mégis felfedezhető egy olyan érdeklődés, ami a műveket összeköti és értelmezi a néző számára – olvasható a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ajánlójában.

A kiállítás több korszakot mutat be.

A művész fotó alapú mediális alkotásainak karaktere a rendszerváltás utáni Magyarország világában gyökerezik, amikor egy átalakuló politikai élet, társadalom és gazdaság korszakát éltük. Ennek az időszaknak az egzisztenciális dilemmái későbbi festményein is visszatértek, és témát adtak különböző sorozatainak.

A kiállítás magját két, az 1990-es évekre visszavezethető gondolatkör határozza meg. Az egyik az identitáskeresés, a másik az alakváltozás, amit az elmúlt évtizedekben környezetünk megítélésében tapasztaltunk.

Ezek a fogalmak és azok értelmezése határozzák meg Nemes Csaba festészetét – ezt mutatja be az m21 Galéria kiállítása.

A modernizmus formái, a hatvanas években generációjának öröksége, a hétköznapi városi környezet és az attól elrugaszkodott absztrakt kompozíciók festészetének visszatérő elemei, amelyek folyamatosan szembesítik a nézőt a múlt és a jelen összefüggéseivel és párhuzamaival

– írja a ZSÖK.

A kiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában nyílik október 14-én, és november 28-ig látható.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés