Arad és Pécs közös múltja erős kötelékeket hozott létre

Pécs és Arad kapcsolata több mint 15 éves múltra vezethető vissza, amikor a két település partnervárosi szintre lépett. Ezt követően, több mint 10 évvel ezelőtt létrejött a testvérvárosi kapcsolat is. 2019. szeptember 06–08. között rendezik meg a Pécsi Kulturális Központ szervezésében a “Határon túl és határon innen I.” elnevezésű szabadegyetemet, melynek célja, hogy a hazai és határon túli előadók Arad és Pécs történetét, történelmét, jelenkori viszonyait, helyzetét, összefüggéseit mutassák be.

hirdetés
Uránia Mozi

Dr. Őri László alpolgármester a lassan már hagyományosnak nevezhető rendezvény megnyitóján kiemelte, hogy a Kertvárosi Tudásexpressz programsorozat célja Pécs legsűrűbben lakott területének közösségformálása, valamint a kulturális élet felpezsdítése, megújítása. Az idei szabadegyetemen éppen ezért a kultúra különböző szegleteit mutatják be, mint például a zene, a költészet, valamint az aradi Simon Margit rajzainak kiállítása útján.

– Az Arad és Pécs közötti testvérvárosi kötelék nem csak a szívünknek fontos, de az együttműködésen túlmutató jelentősséggel is bír, hiszen a két várost 15 éves kapcsolat köti össze. Ez a közel két évtizedes közös múlt pedig erős kötelékeket és barátságokat hozott létre, melyeket már csak azért is ápolunk, mert mélyen hiszünk benne, hogy ezzel az itteni és a külhoni magyarok kapcsolatát is elősegítjük – emelte ki az alpolgármester.

Dr. Őri László köszöntőjét az aradi kvartett zenei előadása, valamint Simon Margit rajzai egészítették ki

A résztvevőknek a tudományos előadások és művészeti alkotások mellett lehetőségük van az aradi és a pécsi gasztronómia különlegességeinek megismerésére is. Az aradi, pécsi és villányi borok ingyenes kóstolása mellett az ínyencebbek megismerkedhetnek a tradicionális aradi húsétellel, a miccsel, továbbá részt vehetnek az aradi kamaraszínház előadásán is.

Az ingyenesen látogatható program helyszíne a PKK Apáczai Művelődési Háza (7632 Pécs, Apáczai Körtér 1/D épület).

Hirdetés