Aranyozott művekkel készül a Pannon Filharmonikusok az évadra!

A megszokott magas színvonalon és különleges művekkel, mégis egy izgalmas felállással készül az évre a Pannon Filharmonikusok. Idén már két rezidens karnagy, Bogányi Tibor és Gilbert Varga keze alatt játszik az együttes. Az Aranyfedezet nevet viselő 2019/2020-as évad megannyi újdonságát sajtótájékoztatón ismertették.

– Kedves pillanata mindig az évadnak, amikor belepillantunk a Pannon Filharmonikusok műsorfüzetébe. Ez tulajdonképpen egy afféle bizonyítvány, egy garancia – igazolja az itt zajló magas minőségű munkát, amit szerencsére Pécsen kívül is már egyre többen értékelnek – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Páva szerint az, hogy ettől az évadtól kezdve már Bogányi Tibor mellett Gilbert Varga is rezidens karmesterként működik közre a zenekarnál, további biztosíték a műkedvelőknek a pécsi zenészek kivételesen minőségi játékára.

Gilbert Varga, Horváth Zsolt és Páva Zsolt

– Már megszokhattuk, hogy minden évadot egy olyan címmel látunk el, amit valahogy tematizál a művészeti program is, és nem csupán egy hangzatos név – mondta Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

– Ezúttal az aranyfedezet szóban nem csak a magas kvalitású művészek, karmesterek, zeneszerzők jelennek meg, hanem az a minőségi idő is, amelyet közönség és zenekar egymással eltölt. Mi mindig is törekedünk az intenzív közönségkapcsolatra, ennek jele most az is, hogy a hangversenyek egyfajta Aranyfedezetet nyújtanak azokra a momentumokra, amiket a Pannon Filharmonikusok eltöltenek a hallgatósággal – tette hozzá.

Ismét imponáló műsorfüzetet készítettek

Ahogy arra utána Gilbert Varga is felhívta a figyelmet, gyakorta probléma, hogy elfogy az összes jegy egy-egy előadásra, mégis foghíjasok a sorok a teremben, mert a bérletesek nem tudtak eljönni a koncertre. Ezt orvosolván a jövőben a bérlettel rendelkezők jelezhetik, ha nem tudnak érkezni a hangversenyre, a helyeiket felszabadítják, ők pedig egy ingyenjeggyel gazdagodnak, amit bármely más előadásra beválthatnak.

Mindenképpen újdonság, hogy ezt az évadot már két rezidens karmesterrel kezdi meg a zenekar. Ez azért is érdekes, mert a két egyéniség teljesen máshogy tolmácsolja az egyes darabokat, két külön irányvonal jelenik majd meg a Pannon Filharmonikusok zenéjében, ami tulajdonképpen egy közös cél felé vezet.

Idén is tele meglepetésekkel a zenekar

Igazi csemege, kuriózum lesz majd az évad során a zenekar koncertmesterének, Bánfalvi Zoltánnak a kompozíciója, a Capriccio csellóverseny, amit Gilbert Varga fog vezényelni, csellón pedig Bogányi Tibor játszik.

Említésre méltó este lesz 2020. június 4-e, a Trianoni békediktátum centenáriuma. Ebből az alkalomból külön felkérésre Gyöngyösi Levente komponált egy darabot, a Trianon kantátát Visky András erdélyi író és dramaturg segítségével, ennek ősbemutatóját hallhatják a pécsiek.

A nyolcvan esztendős Kobajasi Kenicsiróval valószínűleg utoljára találkozhatnak majd a pécsiek 2020. május 23-án, az idős mester vélhetően már nem fog több európai körutat vállalni.

Gilbert Varga új színt visz a pécsi zenekar játékába

A dél-dunántúli régióban csillagtúrát is terveznek: ebben az évadban kistelepüléseken fognak kamaraformációk fellépni, hogy közvetítsék a kultúrát az elzártabb környékeken élők felé is.

Koncerteznek majd Veszprémben, de a határon túl Eszéken, Pristinában és Bécsben is.

A Pannon Filharmonikusok MÜPA-sorozata is folytatódik, úgy, ahogy a bérletfajták is változatlanok maradnak. A legfiatalabbaknak szóló Babzsák és Csigaház programok továbbra is élnek.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés