10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapArtAz irodalom és a képzőművészet fúziójának lehetünk tanúi ezen a pécsi kiállításon

Az irodalom és a képzőművészet fúziójának lehetünk tanúi ezen a pécsi kiállításon

Rab-Kováts Éva „Pécsi mestereim emlékére” című, nemrég megnyitott kiállítását ajánlunk olvasóink figyelmébe, mely az alkotó Martyn Ferenc és Lantos Ferenc előtti tisztelgése és életművének bemutatása is egyben. 

A kiállítást egészen június 8-áig megtekinthetjük a Civil Közösségek Házában (Szent István tér 17.) működő Gebauer Galériában, minden hétköznap 9 és 18 óra között.

Mint a galéria művészeti vezetője, Husz Mária lapunknak elmondta: az egyedi grafikáiról ismert alkotó pécsinek vallja magát és hihetetlenül hálás azért, hogy fiatalon városunkba kerülve képzőművésszé válhatott, helyi mesterei iránymutatása mellett.

– Mestereitől lírai absztrakt vonalat tanult meg az alkotó, amiben kiemelkedően működik. Rendkívül művelt hölgyről beszélünk, aki Pécsről elkerülve többek között pedagógusként is dolgozott Budapesten, de a zene és az irodalom sem állnak távol tőle. Volt az életében egy körülbelül 10 éves periódus, mikor szakított a képzőművészettel, de szerencsére Martyn Ferenc levélben arra buzdította, hogy ne hagyjon fel a rajzolással, a tanácsát pedig Rab-Kováts Éva megfogadta. Szereti a sorozatokat és különböző művészeti ágak kapcsolása is jellemző rá, a most látható kiállítás részei például azok a viszonylag friss grafikái, melyeket Madách Imrének Az ember tragédiájához készített. De ugyanitt említhetném Radnóti Miklós Naptár című versciklusát illusztráló 12 rajzát is, amiket szintén megcsodálhatnak júniusig a látogatóink – mondta el lapunknak Husz Mária.

Íme, néhány a helyszínen készült fénykép, mely a személyes élményt azonban nyilván nem pótolhatja:

Még több információ Rab-Kováts Éváról ide kattintva olvasható. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő