Az univerzumot is „bejárhatjuk” a pécsi zenekar koncertjén

Hirdetés

Ismét különleges ritkaságok közül csemegézhet a pécsi közönség a Pannon Filharmonikusok március 5-i Univerzum című hangversenyén a Kodály Központban – olvasható PFZ közleményében.

A koncerten elsőként a fiatal Lili Boulangerrel találkozhatunk, aki a századfordulós Párizsban élt, és a huszadik század hajnalán nem kisebb dologra vállalkozott, mint hogy női zeneszerzőként vonuljon be a zenetörténetbe. A Tavaszi reggel című darabot hallhatjuk tőle, majd a „lélek univerzumában” merülhetünk el Kelemen Barnabás játékával, aki Jean Sibelius sötét tónusú, szenvedélyes és romantikus hegedűversenyét adja elő. Végül a hatalmas zenekari apparátust felvonultató művet, Gustav Holst A bolygók című alkotását kelti életre a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterük, Bogányi Tibor irányításával.

Bogányi Tibor
Kelemen Barnabás

A koncert szólistája, Kelemen Barnabás a következőképp beszélt a hangversenyről és a felcsendülő művekről: „Én a Holdat tudom társítani ehhez a zeneműhöz. Eszembe jut ennek kapcsán, hogy jártam olyan helyeken is Finnországban, ahová még a legtöbb finn sem jutott el. Amíg elérünk északi irányban Norvégiáig, a tundrának van egy olyan része, ahol eltűnnek a fenyők és csak zuzmót lát az ember. Nyár közepén befagynak a tavak, és éjszaka világos van. Júniustól szeptemberig tart ez az időszak, utána pedig éjjel-nappal nagyon sötét van.

Képzeljük el, hogy élőlények élnek olyan helyeken, ahol esetleg csak három órán keresztül van naponta világos. Persze mindenhez hozzá tudunk szokni, és aki oda születik, annak ez a természetes. Ugyanakkor ez egy csillagászati esemény a Földön, és ennek a megfoghatatlan hangulatát adja vissza Sibelius műve. Holdbéli táj ez, amiről most beszélgetünk. Mindeközben a Hegedűverseny helyenként spanyolos és tüzes, a legszenvedélyesebb zenék közé tartozó pillanatok is fellelhetőek benne” – részletezte a koncert szólistája.

A darab hallható lesz a zenekar Utózönge című előadásán március 7-én 19 órától, ahol a koncertélmény után Bősze Ádám mesél részletesen a résztvevőknek a hallottakról.

Szintén egy beavató előadáson, a március 7-i #NoBabel program során ismerhetik meg a darabot a 14–18 évesek is, akiket ugyancsak Bősze Ádám kalauzol el a zene világágba és azon keresztül most az univerzumba is.

Kiemelt képünk illusztráció.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét