Bridges: Pécsre látogat Rubik Ernő

Július 24–28. között rendezik meg Pécsett a Bridges Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Világkonferencia – Matematikai összefüggések a művészetben, a zenében, a tudományban és a kultúrában című rendezvényt. Az eseménysorozat része az EKF-programnak, hiszen a Bridges szellemisége tökéletesen illeszkedik a nyertes pályázat szellemiségéhez, amely a kulturális örökség és újítás városaként definiálta Pécset.

„A Bridges (magyarul Hidak) a tudomány és a művészetek közötti kapcsolatok sokszínű bemutatását tűzte ki célul” – mondta a konferencia nemzetközi koordinátora, Fenyvesi Kristóf. A konferencia szakmai előzménye a 2007 óta növekvő sikerrel megrendezett Pécs – Ars GEometrica program.

Az évente a világ más-más városában megrendezett Bridges résztvevői hagyományosan a világ vezető egyetemeinek matematikusai, művészek, tanárok, kutatók, zenészek, számítógépes szakemberek, szobrászok, táncosok, oktatási szakemberek és pedagógiai eszközfejlesztő cégek képviselői. A konferencia célja a címben foglalt interdiszciplináris kapcsolódási lehetőségek, “hidak” bemutatása, illetve a nagyközönség számára is érdekes programok révén valónépszerűsítése.

A tanácskozás programjához minden érdeklődő számára nyitott kiállítások, interaktív műhelyek, játékos pedagógiai bemutatók, koncertek, művészeti-tudományos rövidfilmest, matematikai színház és családi nap kapcsolódnak a szervező Pécsi Kulturális Központ jóvoltából.

A tárlatok közül a Polygon július 23-án nyílik a Civil Közösségek Házában, a rendezvény nagykiállítása pedig július 24-én a Palatinus Szálló Nádor Termében. Július 24-én, a szakmai tanácskozást a Wolf-díjas Lovász László ünnepélyes előadása indítja el, július 26-án, a találkozó “Magyar Napján” pedig itt lesz Rubik Ernő is.

A Világkonferencia egyik kísérő eseményeként, július 26-án délután 15:00 órától este 20:00 óráig, megrendezik a Bridges családi napját és matematikai – művészeti vásárát, amelyen bemutatkozási lehetőséget biztosítanak olyan nonprofit szervezeteknek, cégeknek, intézményeknek, magánszemélyeknek, amelyeknek-akiknek tevékenysége kapcsolható a Bridges fő tematikájához, illetve a matematika és/vagy művészeti szférához.

Itt olyan különlegességekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, mint például az ÉlményMűhely óriáskirakó, a geometrikus foltvarrás, a hatszögű és “Bizzarre” sültkrumpli-kreációk, vagy az iráni mozaikok és az origami világa. A bemutatók többségét a Sétatéren tartják, eső esetén a Dominikánus Házban.

Hirdetés

Comments are closed.