Hirdetés

„Mára kamaszok lettek a kisbabák, akikkel a foglalkozásainkat kezdtük” – Tamás Éva előadóművész, gyógypedagógus és Bogárdi Aliz zenész hatalmas tapasztalattal rendelkezik a kisgyerekeknek szóló programok terén. A Zsolnay Kert című ingyenes projektsorozat egyik legkedveltebb foglalkozása a Babáknak zene program, ahol komplex foglalkozást tartanak a kisgyermekes anyukáknak. De pontosan hogyan születik a varázslat? Tamás Éva mesélt a részletekről.

– Mi történik egy ilyen foglalkozáson?

– Minden alkalom olyan, mint egy képzeletbeli kirándulás, aminek alapját mozgásos mondókák és dalok adják, miközben nagy hangsúlyt fektetünk a természet témájára. A meséket, mondókákat, versikéket kiválóan kiegészíti az élőzenei aláfestés – hiszen Aliz kobozon játszik –, így válik kerek egésszé az élmény. A zenehallgatás, a ringatózós dalok és ritmusjátékok egyaránt élvezetesek a babák és a mamák számára. Sokan azért szeretik ezeket a foglalkozásokat, mert interaktívak: nemcsak passzív befogadók a résztvevők, hanem minden dal, mondóka játékhoz van kötve, így a gyerek folyamatosan mozgolódhat, nincs kötöttség, szabadon élvezheti az ittlétet.

– Hogyan épül fel egy-egy alkalom?

– Úgy indul, mint amikor elkezdünk egy napot: tornázunk, átmozgatjuk a testünket, és amikor felfrissültünk, akkor elindulunk, elsőként a képzeletbeli saját kertbe, ahol virágot ültetünk. Aztán elmegyünk az erdőbe, sétálunk hol lábujjhegyen egyensúlyozva, hol bokrok alá bújva – a kisebbek természetesen az anyukák karjában. Különböző állatokkal találkozunk és kiérünk egy szép rétre, ahol jön a nagy közös játék. Ennek része például a Lépkedős játék, ami nemcsak a babákat, hanem a mamákat is tornáztatja, hiszen tánc közben a babákat is hintáztatják. Sok ugrándozós játékunk van, mozgatjuk a kezeket, a lábakat, megismerjük a test részeit, máskor pedig a szoborjátékot próbáljuk ki.

– Kik és hogyan vehetnek részt a programon?

– Általában 6 hónap és 3 év közötti gyerekeket hoznak a szülők. A foglalkozás ingyenes és havonta egyszer jelentkezik a Zsolnay Negyed Herkules műhelyében. Most a vírusra való tekintettel amíg az időjárás engedi, szabadtéren, a Herkules teraszon várjuk a résztvevőket. Ha beköszönt a hűvös idő, akkor a Herkules Műhely nagytermében szellősen elférünk. Külön ügyelünk a játékok és eszközök rendszeres fertőtlenítésére, és a teremben van kihelyezett kézfertőtlenítő is, valamint az anyáktól azt kérjük, hogy viseljenek maszkot.

– A szórakozáson kívül milyen pozitív hozadéka van még a foglalkozásoknak?

– Itt olyan mondókákat tanulhatnak, amiket otthon is tudnak használni, tehát egyfajta eszközkészletet adunk az anyukák kezébe. Másrészt a foglalkozások nagyon komplexek, a test, a lélek és az agy is meg van tornáztatva, segítve a kicsik pszichoszomatikus fejlődését, kognitív képességeinek alakulását, melyek kihatnak mindenre, amit az életben csinálunk. Egy év leforgása alatt elképesztő eredmények láthatók: szinte minden területen mutatkozik fejlődés, és a közös munka jutalmaként szorosabb lesz a bama-mama kapcsolat. További pozitívum, hogy egy kultúrára és zenére fogékony közönséget is nevelünk.

– Mikor lesz a következő alkalom és mi várható ezen?

– Szeptember 28-án 10 órától, a tematika pedig az ősz lesz, e köré szerveződnek a dalocskák, mondókák: lesz szőlőszüret, szóba kerülnek a gyümölcsök és az őszi kirándulások. Emellett tartunk belépődíjas foglalkozásokat is a negyedben, ahová szintén lehet csatlakozni babáknak és óvodás korosztálynak egyaránt.

(x)

Hirdetés