Engedetlenek: lázadó lengyelek Pécsett

A HattyúHáz Galériában (Király utca 15.) szeptember 23-án 17 órakor nyolc lengyel művész kiállítása nyílik Engedetlenek címmel a Krakkói napok keretén belül. A művek október 15-ig tekinthetők meg Pécsett.

hirdetés

A kiállítás a lengyel kultúrát az általánosan elfogadott kulturális és társadalmi normák ellen lázadó nő szemszögéből mutatja be, úgy, hogy a kiállított művek az érzelmekre és azok kifejezési formáira fókuszálnak. Ezáltal a Lengyel Anya (Matka Polka) mítosza, amely a nő erősen sztereotip jellegű ábrázolása – a gyerekekről, a férjről, a családtagokról való állandó gondoskodás terhe alatt élő, az örök áldozatkész nő – egy érett, saját függetlenségét megtartani képes nő alakjává formálódik.

A kiállítás elsősorban azt az aktuális kérdést veti fel, hogy milyen mértékben lehetséges a sztereotípiák elvetése, illetve megkérdőjelezése, valamint a már meglévő kulturális sémákat milyen új sémák váltják fel a hétköznapokban. Ennek az összetett témának a bemutatása annál inkább vonzó lehet a magyar és külföldi közönség számára, mert a felkért lengyel női művészek nagy elismertségnek örvendenek.

Nem idegenkednek sem a düh, sem a lázadás formáitól, nem félnek a hagyományos értelemben vett ,,nőiséggel” szembeni érzéseiket, álláspontjukat kifejezni. Ezt többféle módon teszik.

Tiltakozásuk ritkán nyilvánul meg közvetlenül, van, hogy arra a szociális és kulturális közegre hívják fel a figyelmet, melyek bizonyos magatartásformákat kényszerítenek a lengyel nőkre. Van, hogy egyes jelenségek kapcsán nyílt kritikához folyamodnak, vagy azokra az összefüggésekre mutatnak rá, melyek megalapozzák a tudásunkat.

A kiállításon külön erre az alkalomra készült munkák láthatók, különböző médiákon keresztül közvetítve, legyen az performansz, installáció, fotó, videó, szobor vagy festmény. Az Engedetlenek című kiállítás a Közelítés Művészeti Egyesület által szervezett, 2010 szeptemberében megrendezett Temporary City Fesztivál része.

Ingyenesen látogatható hétfőtől péntekig 10-18 óráig.

Hirdetés

Comments are closed.