Ezek a pécsi programok várnak még nyáron!

Az idei nyár is bőségesen ellát minket különböző, jobbnál jobb fesztiválokkal és programokkal, most azokat még hátralévő rendezvényeket vesszük górcső alá, amelyekre mindenképpen érdemes ellátogatnunk.

Bár javában zajlik a riói olimpia, jó néhány izgalmas kulturális rendezvény várja augusztus folyamán az érdeklődőket Pécsen.

Pénteken – augusztus 12-én – veszi kezdetét a jubileumi, 20. Nemzetközi Horvát Fesztivál a pécsi belváros több helyszínén. Az Isten hozott, kedves vendég! elnevezésű háromnapos – augusztus 14-ig tartó – rendezvény a hazai és a határon túli horvátok kulturális rendezvényeként vált ismertté és népszerűvé a városlakók körében.

Jubileumot ünnepel a horvát fesztivál

A Hoppál Péter kulturális államtitkár védnökségével zajló fesztiválon egyebek mellett boszniai horvát városok hagyományaival, vajdasági bunyevác és sokác tradícióival, kulturális sokszínűségével ismerkedhetünk meg. A Dóm téren és a tettyei romoknál emellett számos koncert és program is várja déli szomszédaink életét megismerni akaró turistákat és városlakókat.

Ötödik alkalommal rendezik meg Pécsen a Déli Kapu Folklórfesztivált, amely az előbb említett horvát kulturális találkozóval kezdődik. A programot a régió folkműhelyei mellett számos külföldi fellépő is színesíti. A Dóm téren felállított színpadon rengeteg koncert közül válogathatunk, 15-én német nemzetiségi témanapon vehetünk részt, másnap a Déli Kapu Folklórszövetség tagjai zenélnek, énekelnek és táncolnak közösen a közönséggel.

Augusztus 17. és 19. között külföldi zenekarok adnak koncertet nem csupán Pécsen, hanem Mohácson is. A fesztivál idén a délszláv kultúrára fókuszál, de érkeznek vendégek Olaszországból és Finnországból is. A 21-i zárónapon a helyi, regionális együttesek és a Magyarok Kenyere programban részt vevő települések képviselői állnak színpadra.

szamárfül fesztivál05
Nagyon népszerű a kultnegyed Szamárfül Fesztiválja

Augusztus 19-én rajtol a 21-ig tartó Szamárfül Családi Fesztivál a Zsolnay-negyedben, amelyen számos újdonsággal és érdekesebbnél érdekesebb programmal várják a látogatókat. A negyed már ötödik alkalommal zárja a nyarat ingyenes családi rendezvényével. Az immár hagyományos szünidő-búcsúztató programsorozat középpontjában ezúttal is a gyerekek állnak, hiszen Pécs kulturális városrésze óriási játszóházzá változik: kreatív- és sportfoglalkozások, zenés, bábos, színházi előadások, gyerekkoncertek, és a már lapunk által is bemutatott vadonatúj csúszda várják Sanyi csacsit és barátait.

E nagyobb rendezvények mellett azonban még részt vehetünk például az Uránvárosi Nyári Esték című sorozat utolsó előadásán, amelyet augusztus 12-én tartanak a Szilárd Leó parkban, ahol este hat órától a Mázai Bányász Fúvószenekar ad koncertet.

Ezen kívül államalapításunk ünnepe is méltó alkalmat ad a kikapcsolódásra, hiszen augusztus 20-án, Szent István napján 16 órakor kezdődik a Dóm téren a 2000 fős Központi Kenyérünnep, amelynek keretében Böjte Csaba és Korinek László professzor jelenlétében megáldják a Magyarok Kenyerét. Utána, este nyolc órakor pedig felcsendülnek a Csaba királyfi székely nemzeti rockopera dallamai.

állatkert, hl1
A fókák is várják a gyerekeket az Állatkertek Éjszakáján

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk el az idei Állatkertek Éjszakája rendezvényéről sem. Augusztus 26-án 15 órától két helyszínen, a Zsolnay-negyedben és a májusban megnyílt vadasparkban is is izgalmas programokkal készülnek a szervezők: a negyedben óránként rendhagyó planetáriumi előadásokat tartanak, valamint állatsimogatón vehetnek részt a gyerekek a Ginkgo téren, míg az állatkertben “nemszeretem” állatok bemutatóján és simogatásán vehetünk részt, amennyiben leküzdjük szorongásunkat. Mindkét helyszínen látványetetéseket tartanak félóránként.

Közlekedés az Állatkertek Éjszakáján
A két helyszín között 16.00-tól 20.00 óráig kabrió busz szállítja a látogatókat. Egy út ára 400 Ft/fő. A busz menetrendje: A Zsolnay-negyedből (északi kapuval szemben lévő buszmegálló) az Állatkert irányába indul: 16.00, 17.00, 18.00, 19.00, 20.00 Állatkertből a Zsolnay-negyedhez indul: 16.30, 17.30, 18.30, 19.30, 21.00, 22.00, 23.00 A 19.30, 21.00, 22.00, 23.00-kor az Állatkertből induló járatok az Alagút környékén is megállnak. Ingyenes parkolási lehetőség a Zsolnay-negyed parkolóházában.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés