12 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapKultZónaFarkas Bertalan lesz Európa Kulturális Kertvárosa díszvendége

Farkas Bertalan lesz Európa Kulturális Kertvárosa díszvendége

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program nem korlátozódhat Pécs patinás belvárosára – ezt az egyszerű elvet tűzte zászlajára a Pécs Kertvárosért Egyesület. Május utolsó napjaiban a kultúrfőváros hangulatát csempészik a pécsi lakosság jelentős részének otthont adó, egyébiránt kissé „alvó” városrészbe.

Fotó: Müller Andrea

Civilek nélkül a pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt aligha lenne az, aminek eredetileg megálmodták, és a saját programok szervezését, ötletek megvalósítását végző szervezetek ezt újra és újra bebizonyítják.

A Pécs Kertvárosért Egyesület hosszú évek óta szervez sport-, művészeti és közéleti programokat az ország egyik legjelentősebb lakótelepi övezetében, Pécs Kertvárosában. Ezúttal úgy gondolták: ha Pécs Európa Kulturális Fővárosa, akkor ennek hangulatából az egyébként alvó városrésznek is részesülnie kell.

– Derék dolog, hogy a gyönyörű belvárosban minden szinten megjelenik az Európa Kulturális Fővárosa program. Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a Kertváros lakói is megérdemelnek hasonló eseményeket – mondta Pálfy Tibor, az egyesület elnöke. –  Vannak ugyanis olyan belvárosi rendezvények, amelyre késő este már nem jutnak el az itt élők. Márpedig a pécsiek csaknem fele a lakótelepi övezetben lakik.

A május 28-29-30-án esedékes program a „Kertváros az EKF-ben, EKF a Kertvárosban” alcímet viseli, szervezésében részt vett még a Kertvárosért Egyesület fontos partnere, az Apáczai Csere János Nevelési Központ Művelődési Háza, a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. és a Colt-Fusion Egyesület is.

Ha röviden akarjuk jellemezni a kertvárosi projektet, akkor zenés-játékos-sportos családi programok gyűjteménye illik rá leginkább. Május 28-án az elmúlt napokban már debütált repülő gyepszőnyegen családi és baráti csapatok mérhetik össze rátermettségüket vicces váltóversenyeken. Délután bábelőadással, este koncertekkel kedveskednek a szervezők a városrész lakóinak.

Május 29-én reggel indul útjára az Sfor Pécs Mars 2010 Emléktúra. Ennek keretében az 1996-1999-ben IFOR, majd később az SFOR NATO erők katonáiról emlékeznek meg, akik a délszláv válság utáni békefolyamat rendezésében vettek részt. Akkoriban a skandináv Support Group katonái ezt a túrát évente két alkalommal rendezték meg, a Verseny utcai volt bázisukról kiindulva. Aki vállalja, a hagyományokhoz híven 10 kilós menetfelszerelést is magával vihet, mint a békefenntartók a kilencvenes években. A túra érinti a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújult tereket, fontos helyszíneket. A megfáradt túrázókat – akik „veteránként” mindannyian emléklapot kapnak – játszóház, az ANK művészeti csoportjainak műsora, hip-hop bemutató, este pedig a Benkó Dixieland Band, a Hurock Együttes és a Sound World Music koncertje várja.

Vasárnap kora délután a neves magyar űrhajós, Farkas Bertalan és volt szovjet kollégája lesz a rendezvény vendége, a múlt űrhajósait pedig az elképzelt jövő váltja: az ANK-ban megnyílik az „Ilyen lesz a Föld 30 év múlva” elnevezésű rajzpályázat legjobb alkotásaiból összeállított tárlat. A programok sorát a Pécsváradi Country Club és a Kolping Iskola tánctagozatának bemutatója zárja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő