Nem akármilyen hagyatékkal bővült a Janus Pannonius Múzeum! Jakab Antal (1929-2019) a Pécsi Bőrgyár történetét dokumentálta, özvegye jóvoltából pedig most tárgyak és iratok, levelek kerültek a múzeumhoz, amik felbecsülhetetlen értékűek – írja a JPM közleményében.

Az 1929-es születésű Jakab Antal Kadarkúton nőtt fel, majd Kaposváron végezte tanulmányait. Húszévesen került a Pécsi Bőrgyárba. Előtte már könyvkötéssel is foglalkozott, antikváriumból beszerzett könyvekből sajátította el a mesterséget.

A bőrgyárban inasként kezdett, később viszont már ő oktatott fiatalokat, volt vegyszeradagoló, bérelszámoló. Óriási dokumentációt halmozott közben fel: mintegy negyven év alatt négyezer fotótekercset készített.

A korabeli Bőrgyár épülete

Jakab Antal 18 könyvet írt, rendkívül sok értékes adatot gyűjtött össze és publikált.

Jakab Antal (Fotó: Horváth Csaba Tamás)

A Janus Pannonius Múzeum archívuma már eddig is őrizte Jakab Antal fényképmásolatait és egy hangfelvételt is, amelyen a bőrgyári gépekről, az ezekkel végzett műveletekről mesél. 2019-ben a gyűjtemény jelentős, felbecsülhetetlen eszmei értékű eszköz- és iratanyaggal gazdagodott, közöttük olyanokkal, mint a fotózáshoz, előhíváshoz használt eszközök (fényképezőgép, nagyítógép, vetítőgép, film vágó-ragasztó gép, montázsasztal, saját tervezésű precíziós mérleg stb.), a különféle időszakokból származó hivatalos levelek, nyomtatványok, feljegyzések, az 1960-as, 1970-es évekből származó pécsi filmhíradók, továbbá aranyozáshoz, könyvkötéshez használt kellékek.

Felbecsülhetetlen értékű tárgyakat tartalmaz a hagyaték

Jakab Antal felesége, Lőrincz Mária az élelmiszeriparban dolgozott, onnan ment nyugdíjba. Az özvegy elmondása szerint férjének sokrétű és időigényes tevékenysége miatt arra már nem jutott ideje, ereje, hogy saját életpályáját, visszaemlékezéseit megírja. A házaspár több mint négy évtizedet élt együtt, sokat utaztak. Jakab Antal zárkózott ember volt, nem beszélt magáról és azt sem szerette, ha beszélnek róla.

A Janus Pannonius Múzeum örömmel biztosítja e különleges hagyaték külső kutatók számára való hozzáférhetőségét a JPM Várostörténeti Múzeumában. Az aktuális kiállításokban pedig jól hasznosíthatók lesznek a bemutatott gyűjteményi egység értékes darabjai.

Forrás: JPM

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés