Félidőben a Gebauer-kiállítás

A Gebauer-emlékév főeseményeként a pécsi Dóm múzeumban (Káptalan u. 8.) látogatható Gebauer Ernő (1882–1962) emlékkiállítása május 11-től június 17-ig.
A szervezők felhívására a pécsi polgárok adták össze a kiállított festmények, grafikák négyötödét, a Janus Pannonius Múzeum pedig az egyötödét. A több mint nyolcvan alkotást bemutató kiállítás széleskörűen mutatja be Gebauer Ernő tevékenységét.

Az általa igen szeretett Pécs különböző pontjai, a polgárok portréi, a norvég és az olasz tájak, a mecseki erdőrészletek, baranyai faluképek láthatók a bemutatott festményeken, továbbá a templomi freskókhoz, seccókhoz készített vázlatai, egyéb grafikai munkái.

Több érdekesség közül egyet kiemelve: az egyik pécsi városképi akvarellnek megvan a vázlata – erről kiderül, hogy a formák és a színek megjelenítése előtt milyen alapos előtanulmányt végzett a helyszínen, ugyanúgy, mint egy freskónál. A vázlat és az akvarell két magánszemély tulajdona, a kiállításon kerültek egymás alá, hasonlóan a Jakabhelyi romok című grafitrajzhoz és olajfestményhez, és érdekes látvány a Patacsi látkép részlete a Patacsi csendélet című képben. A szervezők számára egy-egy kép életre kelt, mert a kölcsönadók többnyire tudták a festmény történetét, és el is mesélték.

A kiállításon Komlós Attila fotóiból készített tablókon a templomi Gebauer-freskók egy része is látható. A nyár folyamán – a Gebauer-emlékév eseményeként – baranyai kirándulások lesznek majd ezekbe a templomokba, hogy a Gebauer Ernő által megfestett freskók a helyszínen, teljes szépségükben a pécsiek által is szervezetten megtekinthetőek legyenek. A www.gebauer2012.hu honlapon lehet majd tájékozódni az időpontokról és az útvonalakról.

A Gebauer-hagyaték gazdag anyagából három tárlóban látható válogatás: például Gebauer Ernő bizonyítványai is megvannak. Első iskoláit még Grazban végezte, majd a pécsi Főreáliskolában folytatta a tanulmányait, a bizonyítványon Dischka Győző aláírása szerepel, a Mintarajztanoda okmányát pedig Székely Bertalan aláírása ékesíti. A honosítási okirat, a származási táblázat mellett fotók mutatják be Gebauer Ernőt kisgyermekkorától felnőttkoráig.

Grafikai munkából, valamint az 1925-ös svájci világkongresszusra készített eszperantó-képeslapokból is szerepel válogatás a tárlókban. A családi levelezésből is több elolvasható, köztük a bátyjának, Gebauer Gusztávnak írt levél, amelynek a harmadik oldalán a festőművész lerajzolta a Bessenyei u. 2. szám alatti műtermét (ennek a háznak a falán helyezett el emléktáblát a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány és az Erdélyiek Klubja Gebauer Ernő halálának 50. évfordulóján, ez év március 24-én).
Gebauer Ernő 130 éve született és 50 éve hunyt el, így lett 2012 az ő emlékéve. Pécs város köztiszteletben álló polgára volt, és művészemberként meghatározó személyisége volt Pécs kulturális életének. A kiállítás civil szervezői: Komlós Attila, L. Csépányi Katalin, Márkus István, Nőt Béla és Pandur József e szeretett és tisztelt személynek állítottak emléket. Pécs polgárai pedig örömmel adták kölcsön a kiállítás idejére a tulajdonukban lévő Gebauer-alkotásokat – jelezve, hogy az ötven évvel ezelőtt elhunyt festőművész a mai napig él a városlakók emlékezetében.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés