13 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaFeltárul az eozin titka

Feltárul az eozin titka

A legenda szerint a Zsolnay Mauzóleumban a téli napfordulókor, amikor a Nap delel, a beeső fény feltárja az eozin titkát. Akár hiszünk a legendának, akár nem, annyi bizonyos, hogy a Mauzóleum ablaka valóban ennek megfelelően lett tájolva és a napfény páratlan fényjátékot kelt életre az egyébként is színpompás térben. A jelenség hátteréről dr. Nagyváradi László csillagász beszélt.

mauzoleum
Páratlan fényjáték a Zsolnay Mauzóleumban
Mit jelent valójában a téli napforduló?

Mivel a Föld a Nap körül ferde tengellyel kering, a horizonton érzékelhető a Nap kelési és nyugvási helyének folyamatos vándorlása. A téli időszakban későn kel a Nap és korán nyugszik, rövidek a nappalok, hosszúak az éjszakák. A téli napfordulókor, december 21-én ez megfordul és lassan elkezd nőni a nappalok hossza, ami egészen a június 21-i nyári napfordulóig tart. Régen félték a sötét, borongós téli napokat és próbálták elűzni azt, így sok szokás köthető hozzá, a fény ünnepének tartották, keresték a fényt, máglyákat gyújtottak.

Hogy köthető ez a Zsolnay Mauzóleumhoz?

A Mauzóleum az év legrövidebb napján fényt ad, hiszen maga a hajnalpír ragyogású eozin meg tudja sokszorozni a kevés rendelkezésre álló fényt a téli napforduló idején. A Mauzóleum ablakát az év bármelyik napjának Napállásához is szerkeszthették volna, de itt az a különlegesség, hogy az év legrövidebb napján kint kevés a fény, és ez a kerek ablak, illetve a célkeresztszerű osztása megvilágítja az eozin feszületet, amin szétszóródnak a fénysugarak, tovább növelve a ragyogását. Egyes elméletek szerint az oltárról a fény visszatükröződik a Mauzóleum kegyeleti szintjére is, néhány percre megvilágítva Zsolnay Vilmos szarkofágját.

A Mauzóleum más szempontból is köthető az eseményhez?

A tájoláson túl a Mauzóleumban megjelenik a 12 állatövi jegy is, ami a Föld nap körüli keringésére utal. Ez a zodiákus szimbolizálja az évet, a naptárt. Továbbá a mennyezeten csillagábrázolások is láthatók.

Tehát elmondhatjuk, hogy úgy lett tájolva az ablak, hogy ezen a napon essen be rajta a fény?

Igen, az ablak déli tájolású. A Nap minden nap delel, ezt minden nap a déli irányba teszi meg, csak az év különböző szakaiban különböző magasságban. A téli Nap alacsony, Pécs esetében 19 fokos a beesési szög, tehát az épület homlokzati ablakát úgy alakították ki, hogy a napforduló idején süssön át rajta a nap, sugaraival elérve az oltáron elhelyezett feszületet.

 

Mi a leginkább megfelelő időpont a jelenség megtekintésére?

Természetesen a fényjáték csak derült idő esetén látható. Mivel a nap delelése nem pont délben van, ezért december 21-én 11 órától érdemes figyelni. A tökéletes megvilágítás körülbelül negyed órán át tart az ablakon keresztül, de persze a fény utána is szóródik, csak a mauzóleum oltáráról lecsúszva, már csak az épület külső falát világítja meg.

mauz1

A jelenséghez hátterében az ablak tájolása, illetve a célkeresztszerű osztása áll

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő