Hamarosan egy remek azeri filmet nézhetünk meg Pécsett

Hét alkotás látható az Azerbajdzsáni Filmnapokon február 18. és 22. között három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pécsen.

A rendezvény az Azerbajdzsáni Köztársaság Nagykövetsége és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében valósul meg. A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthetők meg, a vetítések ingyenesen látogathatók.

Budapest és Szeged után az utolsó filmvetítési állomás Pécs: február 22-én az Apolló moziban fejeződik be az Azerbajdzsáni Filmnapok Elchin Musaoglu Nabat című alkotásával, amely a karabahi háború miatt elnéptelenedő vidéket mutatja be egy magára maradó szegény parasztasszony történetén át. A film Azerbajdzsán Oscar-nevezettje volt, és 2014-ben a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták. A film rendezője személyesen is ellátogat a bemutatóra.

Az elmúlt évtizedben Azerbajdzsánban több mint 25 játékfilm készült évente. A fiatal azerbajdzsáni rendezők új hulláma jelen van a világ vezető filmfesztiváljain, beleértve Cannes-t, Locarnót, Rotterdamot és Szarajevót.

Hirdetés