11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKoncertHárom koncert, amit ne hagyj ki szeptemberben!

Három koncert, amit ne hagyj ki szeptemberben!

Szeptemberben sem lesz hiány koncertek terén, íme három esemény, amire érdemes lesz ellátogatni! 

Egy fess színész fess dalokkal

Kamarás Iván Egy fess pesti este címmel ad koncertet szeptember 6-án a Zsolnay Negyed E78-as termében. Az 1920–60-as évek lüktető, magyar (nem csak film-) zenéit hallhatja a közönség a Meseautótól, a Jamaikai trombitáson át, a Kicsit szomorkás a hangulatomtól, a Villa Negráig.

Kamarás Iván korosztályának egyik legnépszerűbb és legfoglalkoztatottabb színésze. Az Egy fess pesti este nem egy hagyományos színész koncert-est.

A dalok a múltba repítenek ugyan, de az Egy Fess Band zenészei leporolják azokat, gypsy-swing-lüktetést adva nekik, igazi zenei csemegét kínálva rántják le a sok évtizedes pókhálót. Budapest Bár- és Kamarás Iván-rajongóknak kötelező, a többeknek kiemelten ajánlott.

Semmiképpen nem hagyományos, „poros” színészanyag, félig elszavalt dalokkal, jelenetekkel. Természetesen a kor dalai adják a produkció gerincét, de ahogy a zenék is frissebb, izgalmasabb köntöst kapnak, a műsor szerkezete is eltér a „szokásos” színészestektől. A színpadon nem Kamarás Iván színész, hanem Iván pátoszoktól mentes saját véleményét, humorát is megmutatja.

Kamarás Ivánt zenészként is megismerhetjük

Azt az arcát, amit csak kollégái, barátai és családja ismernek. Iván nem fél tabukat döntögetni, a kor nagyjairól diszkrét, a szakmában szájról szájra járó, olykor személyes történeteket megosztani, őszinte „hangokat” megszólaltatni egekig magasztalt filmekről, dalszövegekről. A néző tulajdonképpen bepillanthat a múlt izgalmas kulisszái mögé, Iván őszinte véleményével és közvetlen humorával. Igen, lesz itt minden: színház, koncert, könny, sóhaj és egyebek… És persze fantasztikus dalok és felhőtlen szórakozás, Egy fess pesti este, ahol egész család szórakozik.

Jiuta, a hagyományos japán muzsika

Szeptember 9-én, a Bóbita Bábszínházban a tradicionális japán zene, a 17. századi Jiuta dallamait hallhatják az érdeklődők.

A japán tradicionális zene, a Jiuta a 17. századi házi zenélésből, az oszakai és kiotói szórakozónegyedekből indult hódító útjára.

A kezdetben főleg vak muzsikusok által művelt stílus hamar népszerűvé vált a városi lakosság körében is, kifinomult lírai hangzásával bensőséges hangulatot teremtve az előadók és a hallgatóság között. A koncertet a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 150 éves évfordulója alkalmából rendezik, támogatók a Tokyo Club, az Arts Council Tokyo és az AZ-Group.

Műsorukon: Sakura gawa (Cseresznyefolyó), Kiku no Tsuyu (A krizantém harmata), Godan-Kinuta (Kinuta öt lépésben), Sokaku Reibo (A gólyák élete), Naniwa-jishi (A Naniwa oroszlánja), Nebiki no Matsu (Fenyőcsemeték). Az ének mellett ősi japán hangszerek, a shamisen, a koto és a shakuhachi és szerepel majd.

A koncert időtartama 90 perc (szünet nélkül).

Aranyakkord

Az Aranyakkord Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) projektje, amit szeptember 19-én mutatnak be az E78-ban.

A két jó barát és kolléga tulajdonképpen már 10 éve ír közösen dalokat filmzenéhez, egyéb projektekhez, Vasti több Quimby lemez felett bábáskodott producerként is, de csak mostanra értek össze teljesen a szálak a próbaterem kanapéján. Az Aranyakkord egy dalkeltető, a pillanat szülte számok otthona. Koncertjeik is ezt a szobazene-hangulatot idézik meg, ahol a közönség közelebb kerülhet a dalok gyökeréhez. Saját számaik mellett improvizációk képében helyet kap a pillanat, életművük egyéb dalai és kedvenceik feldolgozása is.

Az Aranyakkord egyéves fennállása alatt több hazai fesztivál és koncert mellett már két amerikai turnén is játszott.

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő