A Pécsi Értéktár legújabb tagja az 1957-ben alakult Mecseki Fotóklub fotóművészeti szervezet lehet. Felvételükről a február 13-ai közgyűlés fog dönteni.

Mint ismert, a több mint 10 éve megalakult Pécsi Értéktár Bizottság feladata, hogy a pécsi, illetve a Pécs-környéki természeti, tárgyi, szellemi, sportéleti és kulturális értékeket egybegyűjtse, úgymond „katalogizálja”. A folyamatosan bővülő listán – a teljesség igénye nélkül – olyan fontos „pécsiségek” szerepelnek már, mint például a Pro Pannonia Kiadó, a Pécsi Dalárda, a bánáti bazsarózsa, a Szent Ferenc-templom betleheme, a Pécsi Vasutas Sportkör, a Pécsi Állatkert, több helyi kórus és énekegyüttes és persze a havihegyi mandulafa.

A Pécsi Értéktár legújabb tagja az 1957-ben alakult Mecseki Fotóklub fotóművészeti szervezet lehet – tudtuk meg Zag Gábor kultúráért felelős alpolgármestertől.

–  A Mecseki Fotóklub a város és az ország egyik legelső fotóklubja, alkotóinak és különböző alcsoportjainak sajátos szemlélete, kiállításaik magas színvonala méltán tette őket elismertté országos és nemzetközi szinten egyaránt. Épp ezért örömmel fogadtam a hírt, hogy ez a hatalmas múltú, fontos szervezet kérte a felvételét a Pécsi Értéktárba, amit természetesen támogatni fogok. Legyen a Mecseki Fotóklub mindannyiunk közös értéke – fogalmazott az alpolgármester.

Felidézte: a Pécsi Értéktár alulról szerveződő elvet követve bővül, ami azt jelenti, hogy a pécsiek javasolhatnak felvételre értékeket, az önkormányzatnak ez nem feladata.

Végezetül hozzátette: a Mecseki Fotóklub értéktárba történő felvételéről a február 13-ai közgyűlés fog dönteni.

A Mecseki Fotóklub 1957. március 8-án alakult meg Mecseki Turista Egyesület Amatőr Fotóművész Klubja néven. 1958. január 31-én vált önállóvá, ettől fogva Mecseki Fotóklub néven működik tovább. A klub fő célja jó fotográfiák készítése és az alkotók művészi fejlődésének elősegítése volt. Megalakulásukat követően azonnal kiállítások szervezésébe fogtak. A klub a ’70-es évekre elérte aranykorát. A Mecseki Fotóklub feladatának tekinti, hogy a Pécsett és környékén élő fotós érdeklődésű alkotókat szellemi közösségbe tömörítse.

A Mecseki Fotóklub történetéről, munkáikról és tevékenységükről itt olvashatnak bővebben.

Hirdetés