8 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapCsemegeHorváth Zsolt: „úgy kezelnek minket, mint a fővárosi nagyzenekarokat"

Horváth Zsolt: „úgy kezelnek minket, mint a fővárosi nagyzenekarokat”

A Pannon Filharmonikusok Aranyfedezet címmel indít idén bérletsorozatot, melynek kapcsán készített interjút a Mandiner Horváth Zsolttal, a pécsi zenekar igazgatójával. Íme a legfontosabb tudnivalók az interjúból:

A pécsi Pannon Filharmonikusok igazgatója, Horváth Zsolt nemrég interjút adott a Mandinernek, melyben a zenekar Aranyfedezet című új bérletsorozatáról, a filharmonikusok fejlődéséről, fellépéseikről és kihívásaikról beszélt. A bérletsorozat címére utalva elmondta, hogy az „nem a műsorra vagy a szólistákra reflektál, hanem azt akarja megjeleníteni, ami a Pannon Filharmonikusok hitvallása, önreflexiója: kellő szakmai magabiztossággal állítjuk, hogy az öt alkalom, amit a sorozat magába foglal, aranyfedezetet nyújt az ott töltött idő milyenségére.

A sorozat szólistái közt lesz magyar, külföldi és külföldön élő magyar, rézfúvós, vonós, zongorista, énekes is, Horváth Zsolt pedig kiemelte, hogy a szólisták kiválasztása során figyelembe vették, hogy mindegyikük itthon is és nemzetközi viszonylatban is nagyon jelentős, reprezentatív pályát tudhasson magáénak. A legfontosabb szempont – folytatta –, hogy az elgondolt műsorhoz olyan szólistát válasszanak, aki kifejezetten otthonosan mozog az adott témában.

Újdonság lesz a családi bérlet is, melyről az igazgató többek között a következőket nyilatkozta:

Ezzel az akcióval kifejezetten az egyén, a felnőttek felelősségére szeretnénk rámutatni: vállaljanak szerepet abban, hogy elhozzák a gyerekeiket és unokáikat a koncertekre […] Arra hívjuk meg a felnőtt bérleteseinket, hogy lépjünk interakcióba és kezdjünk el erről beszélni. Mit tudunk tenni azért, hogy jöjjenek a tizenéves gyerekek is a koncertekre? Ha erre az a válasz, hogy szeretnének a főpróbára jönni vagy benézni a színfalak mögé, akkor lehetőséget fogunk nekik erre is teremteni.”

A PFZ-t méltatva pedig a következőket mondta:
„Már rég nem vagyunk olyanok, mint ami a vidéki kulturális életre jellemző. A tevékenységünk messze túlmutat a régiónk határain. Úgy is kezelnek minket, mint a fővárosi nagyzenekarokat – a különbség abban áll, hogy esetünkben ez a jelenlegi generáció teljesítménye, az itt és most eredménye […] Nekünk nem dolgunk népszerű és unásig játszott műveket háromezerszer eljátszani vagy stadionkoncerteket adni, de például feladatunk, hogy a magyar alkotóművészetnek terepet biztosítsunk, kortárs zenét játsszunk.”
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő