10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapArtElmarad a pécsi karácsonyi varázslat, a Diótörő

Elmarad a pécsi karácsonyi varázslat, a Diótörő

Hagyományteremtő céllal állította volna színpadra idén mindenki kedvenc karácsonyi meséjét, a Diótörőt a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház. Azonban a járványhelyzet miatt az előadásra sajnos várnunk kell egy évet.

Csajkovszkij csodálatos művét, melyen generációk nőttek fel a karácsonyt várva, először hallhatták volna idén a pécsi zene- és balettrajongók, a Pécsi Balett táncosainak jóvoltából és a Pannon Filharmonikusok élő zenei kíséretével.

Ráadásul, a fantasztikus közös produkcióban a Bóbita Bábszínház művésze néha narrátorként, néha pedig az előadás résztvevőjeként is szerepelt volna a kezében lévő Diótörő bábbal segítve a nézőket.

Ilyennek álmodták meg a díszletet, de jövőre láthatjuk

Igazi családi program lett volna ez, melynek tökéletes helyszínt biztosított volna kiváló akusztikájával és atmoszférájával a pécsi Kodály Központ – de ha a körülmények engedik, egy év múlva tényleg a karácsonyi varázslat részesei lehetünk Pécsett.

A szervezők klasszikus előadással készülnek, nem aktualizálják a darabot, hiszen a diótörőnek pont a varázslatos karácsonyi álom a lényege.

[su_box title=”A diótörőről” style=”glass” box_color=”#fad8ef” radius=”2″]

Ez a mű Csajkovszkij utolsó balettje, egyben utolsó színpadi darabja, melynek szimbólumrendszere minden korszak apróságai számára érzékletes módon jeleníti meg azt, hogy a gyermeki fantázia szabadon szárnyaló, színes és kalandos.

A történet alapjául E. T. A. Hoffmann Diótörő és az egérkirály című meséje szolgált. A történet szerint karácsony éjszakáján kezdődik a jó Diótörő és a gonosz Egérkirály háborúja, és Marika váratlanul a csata kellős közepébe pottyan.

Diótörő – akinek valódi kilétét a mese végéig homály fedi – bátorságának és jó szívének köszönhetően legyőzi a gonosz Egérkirályt, s ezzel önmagáról is elhárítja a rontást. Marikát csodálatos utazásra viszi a játékok országába, ahol a bűvös képzelet uralkodik. [/su_box]

Az előadás rendezője Böhm György, Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas dramaturg-rendező, alkotótársa Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas koreográfus, a díszlettervező Michac Gábor, a jelmeztervező Rományi Nóra, a koreográfus asszisztense Kovács Zsuzsanna.

Képek: Pécsi Balett Facebook

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő