Hirdetés

Hatalmas az érdeklődés a Szent Korona rekonstrukciója, valamint a jogar, az országalma és Szent István kardjának másolata iránt, amelyek ingyenesen tekinthetők meg augusztusban a Zsolnay Kulturális Negyed boltjában, a Zsolnay Infopont és Shopban.

Az eddig be nem mutatott műtárgyak a keceli Pintér család felajánlásának köszönhetően érkeztek Pécsre. A korona annak az eredeti koronának a rekonstrukciója, amellyel Szent Istvánt megkoronázták, a most kiállított darabot II. János Pál pápa is megszentelte 2000-ben.

A visszajelzések alapján rengeteg pécsi direkt azzal a céllal érkezik, hogy megtekintse a koronázási ékszerek másolatait, de közben rácsodálkoznak, hogy milyen sok egyéb gyönyörűség is található a boltban. A távolabbról érkező turistáknak sokszor váratlan öröm megpillantani a műtárgyakat.

– Szombathelyről érkeztünk, most először járunk a Zsolnay Negyedben és meglepetés volt számunkra a korona, nem tudtunk róla, de nagyon jól beleillik a környezetbe. Az eredetit láttuk a Parlamentben, nagyon hitelesnek tűnik az itt kiállított darab – mesélte egy házaspár.

Sokan használják az ingyenes VisitorGuide alkalmazást, melynek révén egy QR-kód leolvasásával hallgathatják meg a legfontosabb tudnivalókat a koronázási ékszerek másolatairól.

„A szent korona és a magyar koronázási ékszerek múltunk, magyarságunk legfontosabb szimbólumai. Nagy öröm, hogy a nemzetünk számára meghatározó jelképek eddig be nem mutatott másolatai most Pécsett tekinthetők meg” – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere.

Aki még nem látta, augusztus 31-ig mindenképp pótolja be!

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét