Janus Pannonius kutatója vehette át a Csorba Győző-díjat

Hirdetés

A Tudásközpontban adták át hétfőn, az Országos Könyvtári Napok programsorának pécsi nyitóeseményeként a korábban Pécs Város Közművelődési Díjának nevezett Csorba Győző-díjat. A neves pécsi költő nevét viselő elismerést idén Boda Miklós könyvtáros érdemelte ki.

A hagyományokhoz hűen idén is Csorba Győzőre emlékeztek a Tudásközpontban a város egyik legnagyobb költőjéről elnevezett díj átadásának alkalmából. A Csorba Győző-díjat most a több évtizedes, szakmai körökben elismert és megbecsült, a baranyai és pécsi vonatkozásokra fókuszáló irodalomtörténeti tevékenysége, helytörténeti kutatásai elismeréseként Boda Miklós könyvtáros vehette át Páva Zsolt polgármestertől.

Páva Zsolt méltatta Boda Miklós munkásságát

Páva Zsolt polgármester a díjátadón elmondta, hogy Boda Miklós méltán érdemelte ki az elismerést, többek között Janus Pannonius munkásságának, a pécsi középkori egyetem alapításának itáliai előzményeinek elismert kutatójaként, a város könyvtárainak és más intézményeinek volt vezetőjeként. Ezt követően a polgármester emlékeztetett arra, hogy Csorba Győző nem csak író és költő, de könyvtáros is volt, így pedig nem véletlen, hogy a korábban Pécs Város Közművelődési Díjának nevezett kitüntetést Csorba Győző-díjra keresztelték át, ezzel tisztelegve a Kossuth-díjas író előtt.

Boda Miklós átveszi a Csorba Győző-díjat

A díjat Boda Miklós személyes, Csorba Győzőhöz kötődő emlékeinek felidézésével köszönte meg rövid beszédében.

Többek között több évtizedes kutatómunkájáért díjazták

A díjátadót követően Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója nyitotta meg az Országos Könyvtári Napok pécsi – több mint 30 eseményt magába foglaló – programsorát.

Boda Miklós 1961-ben szerzett magyar–könyvtár szakos diplomát a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 1961 és 1975 között a Pécsi Egyetemi Könyvtár tudományos munkatársa volt, közben 1968 és 1969 között újságíró a Dunántúli Naplónál, majd a 1975 és 1980 között a Baranya Megyei Pályaválasztási Tanácsadó Intézetben dolgozott. 1981 és 1987 között előadó volt a Baranya Megyei Tanács Művelődési Osztályán, majd a Baranya Megyei Könyvtár tudományos titkára, igazgató-helyettese, később címzetes igazgatója volt 1994-es nyugdíjba vonulásáig.

Kutatási területei a Klimó Gyűjtemény, a középkori pécsi egyetem lokalizációja és alapításának itáliai előzményei, illetve Janus Pannonius élete és munkássága. Szakmai munkáját 1982-ben miniszteri dicsérettel, 1991-ben Szabó Ervin-díjjal és a Baranya Megyei Könyvtárért Díjával, 1996-ban a Baranyai Megyei Közgyűlés Elnökének Kitüntető Díjával, 2001-ben Klimó oklevéllel ismerték el.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét