Hirdetés

A Zsolnay Kulturális Negyedben sétálva azonnal megragadja a tekintetet a Látogatóközpont közelében álló Jégverem díszes, „perzsa stílusú” tornya. Ezúttal nem csak bemutatjuk a látványosságot, de mindenki újra is gondolhatja, hiszen színezőnk segítségével bárki megtervezheti „saját” dísztornyát.

Zsolnay Vilmos szerette a természetet, a növényeket, ezért gondosan ügyelt a kertre is. Munkáját egy német kertész, Kött úr segítette. Az ő terrakottaházának helyén alakította ki később a család a jégvermet, a korabeli „hűtőszekrényt”.

A jégverem kapubejárata felett egy 1893-ban készült perzsa motívumú dísztorony magasodik, ezen láthatjuk a Zsolnay Negyedben a pirogránit alkalmazásának legszebb példáját. A torony első példánya a bécsi Zacherl-gyár egzotikus épületének készült 1892 és 1893 között. Az orientalizáló, a maga korában legtöbbször „perzsa stílusúnak” nevezett, az iszlám építészetet megidéző bécsi gyárépület nem más, mint utalás arra, hogy a gyár alapanyagait keleti országokból a grúz fővároson, Tbiliszin keresztül szerezték be.

Ornamentikájához az iszfaháni mecset szolgált mintául.

Az oszlopok alatti néhány négyzetnyi terület különleges hangulata miatt fesztiválok idején megnyitja kapuit a különféle művészeti események előtt.

Most szabadjára engedheted a fantáziádat, gondold újra, tervezd meg a neked tetsző tornyot! Ingyenesen letölthető színezőnket ITT találod.

(x)

Hirdetés