Jelentős szakmai díj a Pécsi Balett igazgatójának

Magas elismerést kapott Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója.

A Pécsi Balett igazgatója vehette át pénteken, az Operaház színpadán a 2013 óta Seregi László emlékét őrző elismerést. A magyar balett-történet korszakos, külföldön is elismert alkotójáról elnevezett díjban évente egy olyan aktív koreográfus részesülhet, aki egyéni stílust képviselve alkot maradandót, közvetít művészi értéket. Az elismerésben, amit nem csak a klasszikus balett területén tevékenykedő művészek kaphatnak meg, eddig olyan neves alkotók részesültek, mint Lukács András, Juronics Tamás, Jiří Kylián és Mihályi Gábor.

A díj odaítéléséről kuratórium döntött, melynek tagjai az alapítást kezdeményező két táncművész, Kollár Eszter és Bán Teodóra, valamint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, Solymosi Tamás balettigazgató, Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöke és Kiss János, a Győri Balett igazgatója. A Seregi László munkásságát jelképező szoborhoz, amely Krasznai János alkotása, az Opera részéről egy felkérés is párosul: egy koreográfia megalkotása a következő évadban.

Vincze Balázs számára nem ez lesz az első alkalom, hogy együtt dolgozik a Magyar Nemzeti Balett művészeivel. 2015-ben az Eperjes Károly által színpadra vitt János-passióhoz készített koreográfiát, ezt követően pedig a 2016-os újévi gálára forgatott filmet az Opera táncosaival. A Harangozó Gyula- és Imre Zoltán-díjas, valamint Magyar Arany Érdemkereszttel is kitüntetett alkotó az általa vezetett együttessel is minden évben vendége az Erkel Színháznak. A Pécsi Balett legutóbb a Pas de Trois ’17 részeként mutatta be legfrissebb koreográfiáját, a Bartók zenéjére készült A csodálatos mandarint.

– Köszönöm a kuratóriumnak ezt a megtisztelő kitüntetést. Seregi László óriási példakép számomra, koreográfusi pályámat nagyban inspirálta, ezért személyes öröm számomra ez az elismerés. Fantasztikus megtiszteltetés, egyben nagy feladat, hogy a nevem mellett ott lesz az övé is. Azon leszek, hogy méltó legyek rá – fogalmazott Vincze Balázs.

– Sokáig gondolkodtam, vajon miért rám esett a választás. Az biztos, hogy igazán szerencsés volt számomra az elmúlt, izgalmakkal és kihívásokkal teli időszak. Három koreográfiát készíthettem az ország két legrangosabb hangversenytermében: a Müpában és a Kodály Központban, melyek közül az egyik, Dubrovay László Faust, az elkárhozott című táncdrámájának ősbemutatója volt. Olyan nagyszerű művészekkel dolgozhattam együtt, mint Záborszky Kálmán, Howard Williams, Bogányi Tibor, Kovács János és Kocsis Zoltán, aki sajnálatos módon a Pécsi Balett csodálatos mandarinját dirigálta utoljára. E nagyszerű művészek fényében kicsit talán jobban látszódtam. Hálás vagyok a lehetőségért, köszönettel tartozom a táncművészeimnek is. Egy életre meghatározó élmény volt –mondta a Pécsi Balett igazgatója.

– Különös egybeesés, hogy az önálló Pécsi Balett első nagyszínpadi bemutatója A makrancos hölgy lesz, mely köztudottan legendás koreográfiája volt Seregi Lászlónak – bár ezt nem én koreografálom, de balettigazgatóként az ő emlékének ajánlom majd – mondta el Vincze Balázs.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés