8 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapHírzónaJubileumi évadot nyit a Bóbita

Jubileumi évadot nyit a Bóbita

Háromemeletes torta dukál a Bóbita Bábszínháznak a hamarosan induló új szezonra. Ünnepi évadot kezdenek ugyanis, több jubileummal: 50 éve alakult, harminc esztendeje vált hivatalosan az első vidéki bábszínházzá, s új otthonra lelt idén a Zsolnay Negyedben, ahol most kezdi meg első, teljes évadát.

Mozgalmasan telt a nyár a Bóbita Bábszínházban: hat turnusban bábos táborok, szombatonként telt házas vendégelőadások zajlottak, s beüzemelték a szabadtéri színpadot is. A jövő hét végén ismét Családi napot tartanak, az új évadra hangolódás jegyében.

– Többszörös jubileumot hoz számunkra a 2011/2012-es évad – meséli Sramó Gábor, a teátrum igazgatója. – Hiszen a Bóbita Bábegyüttest ötven esztendővel ezelőtt, 1961-ben hozta létre Kós Lajos, s tette rövid idő alatt országosan ismertté. Az akkori televíziós tehetségkutatót, a Ki mit tud?-ot háromszor is megnyerték, s ez fantasztikus népszerűséget hozott nekik. Részben e siker szakmai elismeréseként, és az itt létrejött, az idő tájt újdonságnak számító felnőtt bábelőadásoknak köszönhetően rendezhette meg 1969-ben Pécs városa az első nemzetközi felnőttbábfesztivált, amelynek azóta már tizenötször adhattunk otthont. A 70-es években merült föl az igény arra, hogy profi színházzá váljon – mígnem az Állami Bábszínház mellett 1981-ben, épp harminc évvel ezelőtt, első vidéki bábszínházként létre is jöhetett. Igaz, a Pécsi Nemzeti Színház tagozataként, de akkor ez is óriási előrelépést jelentett. Megkapta az akkori Doktor Sándor Művelődési Ház épületét a Déryné (később Mária) utcában, kicserélődött a társulat, sorra születtek az emlékezetes előadások. Fontos dátum volt azóta 2004, amikor részben önállósodott a teátrum, mert levált a PNSZ-ről, idén pedig az hozott fordulópontot az életünkben, hogy új, modern, gyönyörű otthonba költözhettünk, a Zsolnay Negyedben. Csak rajtunk múlik, hogy izgalmas, sokszínű tartalommal töltsük meg.

– Mire számíthatunk az ünnepi évadban?
– A Bóbita 1962 februárjában mutatta be első előadását, így 2012 tavaszára tervezzük a nagy ünnepséget, amelyre meghívjuk mindazokat, akik részesei voltak színházunk fél évszázados történetének. Ekkor mutatjuk be az elmúlt évtizedekről szóló könyvet is. Kós Lajos előtti tisztelgésül jövő áprilisban műsorra tűzzük a Péter és a farkas című mesét, amely Lulu bá’ életművének is egyik fontos rendezése volt. Persze, már idén is készülünk új produkcióval. Október 1-jén tűzzük műsorra A bűbájos lakat című mesét, melyet Berze Nagy János gyűjtése alapján Nagy Viktória és Schneider Jankó alkalmaz színpadra. Ebben debütál teátrumunk új igazgatóhelyettese, Papp Melinda, aki bábszínész és dramaturg is egy személyben. Matta Lóránttal keltik életre e pécsi kötődésű, kedves történetet. Ősszel felújítjuk a Diótörőt, melynek rendezője, Bartal Kiss Rita novemberben színpadra állít egy francia mesét is, egy kisfiúról és egy kislányról szóló, nagyon szép históriát SzerelMese címmel. Már most törjük a fejünket azon, miként tehetnénk emlékezetessé az első itteni Szárnyas Malac Napját december végén. Az évad második felében bábszínészünk, Károlyi Szabolcs rendezőként debütál egy remek humorú, görög vásári bábjátékkal. Csalafinta Karagöz története eredeti görög tervek alapján, epiruszi népzenére születik újjá nálunk jövő februárban. Szeretnénk, ha rendre benépesülne a kézműves bábkészítő műhely, Bábmúzeumunkban időszaki tárlatok lesznek, az első szeptember 10-én nyílik az OSZMI bábgyűjteményének Hincz-hagyatékából. S talán az évad végén egy felnőtteknek szóló előadással is jelentkezünk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő