12 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapKultZónaKiosztották a film.dok magyar-román dokumentumfilm-fesztivál díjait

Kiosztották a film.dok magyar-román dokumentumfilm-fesztivál díjait

Immár hatodik alkalommal került megrendezésre a film.dok magyar-román dokumentumfilm-fesztivál, melynek fődíját a Bence meg a többi jómadár, Molnár Attila Dávid és Tóth Zsolt Marcell alkotása kapta: a film a legrangosabb nemzetközi természetfotós díjak birtokosát, a „világ legjobb madárfotósaként” emlegetett Máté Bencét mutatja be.

A politika olykor nem, vagy csak nagyon nehezen tudja elérni a két nemzet érzelmi és tudati közeledését, a kultúra viszont saját eszközeivel ezt sikeresebben és hatékonyabban képes megvalósítani – mondta az MTI-nek szombaton este Csíkszeredában Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára, aki a fesztivál díjkiosztó gálájának vendége volt.

Szőcs Géza beszédében elmondta: a fesztivál szervezőinek az volt a célja, hogy a két szomszédos nemzet szakemberei, a magyar és a román filmesek, illetve közönségük között új, szerves, természetes szakmai és emberi kapcsolatokat teremtsenek. Ha valóban fontosnak tartjuk a nemzet szellemi-lelki egységének megteremtését, akkor nem szabad megtorpanni a határoknál, hanem tovább kell lépni – fogalmazta meg a fesztivál legfőbb üzenetét az államtitkár.

A román-magyar dokumentumfilmes együttműködés szakmailag is hasznos lehet a két egymástól eltérő és mégis egymáshoz közelálló világú és nyelvezetű mozgókép számára – tette hozzá. „Mindezekért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkáraként megtiszteltetésnek tartom, hogy támogatásunkkal hozzájárulhattunk a fesztivál megrendezéséhez” – mondta Szőcs Géza.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő