Március végén startol a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválja

Huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Kosztics István, a szervező Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület (CKKE) elnöke pénteken az MTI-nek elmondta: idén 30 éve, hogy megalapították szervezetüket, a jubileum alkalmából az év során augusztus végén a Pécs-Baranyai Roma Nap keretében nemzetiségi folklórfesztivált, a szeptemberben huszonhetedik alkalommal tartandó Cigány Kulturális Napok alatt pedig történeti konferenciát rendeznek.

A tavaszi fesztivál csütörtöki nyitónapján a Rácz Aladár Közösségi Házban Vázlatfüzetemből címmel grafikai kiállítás nyílik Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész legújabb rajzaiból. A CKKE és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara együttműködésének tíz esztendős évfordulója alkalmából húsz hallgató és két tanár műveiből nyílik jubileumi tárlat – ismertette Kosztics István.

Másnap a Zsolnay-negyedben működő Bóbita Bábszínházban tartják a szervezet születésnapi gálaműsorát, amelyen mások mellett fellép a mohácsi Dunakivje Tamburazenekar és Gáspár Kálmán, budapesti cimbalomművész. A vasárnapi zárónapon Famíves Fesztivált rendeznek a Rácz Aladár Közösségi Házban, ahol Kosztics László faszobrász-művész tart majd kézműves bemutatót. Az esemény alatt cigány ételeket is lehet kóstolni.

hirdetés