12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaMárkus Ilona tűzzománc képei díszítik a városházát

Márkus Ilona tűzzománc képei díszítik a városházát

A közelmúltban elhunyt pécsi képzőművész, Márkus Ilona nyolc darab, pécsi témájú tűzzománc képét ajándékozta Pécs városának a művész családja.

Gyermekei, az adományozók elmondták, hogy édesanyjuk kívánságát teljesítették, akinek az volt az álma, hogy munkái a pécsi városháza termeit díszítsék. Pécs önkormányzata e megtisztelő kérésnek örömmel tesz eleget – közölték.

Márkus Ilona több évtizedes munkássága alatt számos kiállításon vett részt, mind önálló, mind pedig csoportos tárlatokon láthatta műveit a nagyközönség.

Alkotásai különböző indíttatásúak, megtalálhatók köztük a tradicionális, látvány utáni festői nyelv, a stilizálásra törekvő, dekoratív kifejezés, sőt, az absztrakció sem volt idegen tőle. Kiindulópontja minden esetben a festészet egyik legkedveltebb műfaja, a tájkép.

Baranya megye változatos adottságú vidék, ahol a táj legkülönfélébb megjelenési formáit lehet tanulmányozni. A vizes partok, szelíd, lány dombok, és erdők világa mellett Pécs történelmi városképe, a sokféle motívum különféle festői kísérletet kínált számára.

Az esztétikailag és technikailag magas színvonalú, adományozott tűzzománcok Pécs jellegzetességeit ölelik fel. A fekete-fehér színben készített képeken a Székesegyház, a Tettye, az Elefántos háztömb és az elefántos cégér, az Ágoston téri templom, a Városháza tornya, egy Széchenyi téri tűzijáték, valamint a Hunyadi szobor, háttérben a dzsámival látható. Márkus Ilona kérését tiszteletben tartva az alkotások a Pécsi Városháza fényét emelik majd.

Képünkön az Ágoston téri templom látható:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő