Hirdetés

Nem mindennapi esemény zajlott május 12-én a Zsolnay Negyedben. De vajon hogyan került a matematika a kultúra fellegvárába?

A sejtelmes elnevezésű Medve Matek szervezői három éve befogadó és profi szervezőpartnert kerestek, és a Zsolnay Örökségkezelő csapata örömmel állt a feladat elé. Az első közös munka sikere megpecsételte a jövőt, így már hagyományosan együtt dolgoznak a fantasztikus szabadtéri csapatverseny pécsi lebonyolításán. A programszervezési osztályról Spolár Attila a felelőse a rendezvénynek, aki több tudományos programon is dolgozik, mint például a több mint 20 éves Kis esti fizikán is. A Medve Matek több mint egy matematikai verseny. A 22 állomásból álló feladatsor matematikai és logikai feladványok során vezet végig minden 3 fős csapatot a Zsolnay Negyed teljes területén. A verseny másik célja a matematika szeretete mellett, az egészséges életmód népszerűsítése is. Csodálatos adat, hogy az idei verseny résztvevői a negyeden belül összesen több mint 4.000 kilométert gyalogoltak a feladatok megoldása közben.

A Medve Matek helyszíne, a Zsolnay Negyed egy olyan fantasztikus tér, mely egyben történelmi, és egyben modern, egyben bel- és kültéri helyszín. Magán hordozza Pécs történelmének jegyeit, ugyanakkor szolgáltatásaiban megfelel a mai kor támasztotta minden kihívásnak. A ZSÖK-nek fontos, hogy a különleges közösségi tér minden zegét-zugát bemutathatja a pécsieknek és az ország valamennyi megyéjéből érkező vendégeinek, mert ez önmagában egy olyan céges és városmarketing-eszköz, ami főnyeremény. Ugyanakkor a rendezvény amellett, hogy szabadidős kikapcsolódást és a negyed teljes felfedezésének lehetőségét nyújtja, játszva, szórakoztatva tanít és nevel. Kevés olyan tér van ma Magyarországon, mely ennyire komplexen tudja kiszolgálni ezeket a rendezvényeket. Kiemelten fontos tehát az események lebonyolítása, hiszen ezáltal országosan is még ismertebbé válik ez az unikális környezet.

Bár a Zsolnay Negyedről automatikusan a „kultúra” ugrik be mindenkinek, tényleg számtalan tudományos jellegű esemény is van itt, gondoljunk csak a Planetáriumra. Szécsi Máté, a ZSÖK programdivíziójának vezetője ezzel kapcsolatban így beszélt:

– Természetesen tudatos koncepció ennek a vonalnak az erősítése, az oktatással való kapcsolódás. Azzal, hogy olyan rendezvényeknek is otthont adunk, mint például a Medve Matek, azt a generációt vonzzuk be, akik a jövő tudomány- és kultúrafogyasztói. Azokkal szerettetjük meg a várost és a Zsolnay Negyedet, akik majd elhozzák hozzánk a gyermekeiket, hogy generációról generációra öröklődhessen a kultúra, az épített és természeti örökségünk szeretete. E programok is hozzájárulnak ahhoz, hogy kineveljük azt a réteget, akik az igényes szórakozásra és kultúrára nyitottak.

A Medve Matek ebben a „műfajban” kifejezett siker: közel 1500 gyermek és felnőtt járta végig a feladatokat, ezzel együtt a Zsolnay Negyed teljes külső és belső területét. A vidám gyermekarcok a felfedezés örömét, a megfejtett feladatokat, és a jó levegőt mind-mind visszatükrözték. A szervezők ugyancsak örültek, amikor a nap vége felé egy kislány kérdezte az apukájától, hogy mikor jövünk megint Pécsre, mert olyan jó itt. Nem is kell ennél nagyobb köszönet és dicséret!

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét