Munkácsy-trilógia: borult a daru a Nemzetinél

Megérkezett Budapestre Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája, amelyet a Magyar Nemzeti Galéria november 23-án nyíló kiállításán először láthat majd együtt a főváros közönsége. Az Ecce homo című képet már a hét elején sikeresen elhelyezték a múzeumban, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota című festményeket szerdán emelték be az épületbe.

A Golgotát szerdán kora délután daruzták be a múzeumba. A már üres szállítódoboz kiemelésekor a tűzoltódaru megbillent, a doboz pedig összetört, így a kisebbik festményt, a Krisztus Pilátus előtt című alkotást végül emberi erővel kellett beemelni az épületbe. A daru felborulásakor műtárgyban nem keletkezett kár.

Csák Ferenc, a múzeum főigazgatója a képek beemelése előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kiállítás, amely a Magyar Nemzeti Galéria és a Munkácsy Alapítvány közös szervezésében jön létre, a leghíresebb Munkácsy-képek keletkezéstörténetét is bemutatja.

Az igazgató felidézte: a képek a világ számos országában láthatók voltak, de így együtt még soha nem voltak kiállítva Budapesten.

Bakó Zsuzsanna, a tárlat kurátora az MTI-nek elmondta: a trilógiát bemutató terem templomszerű szerkezetét a képek által teremtett atmoszféra indokolja. Elmondta: a képek szállítása komoly felkészülést igényelt, de nagy feladatot jelentett a tér kialakítása is. “Nagyon erős tartószerkezetet kellett építeni, hiszen a festmények egyenként több mint kilencszáz kilót nyomnak” – tette hozzá.

A Munkácsy-trilógia április 30-ig lesz látható Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés