Városunk kulturális kincsei között szemezgetve akadnak meglepő információk, néhány még a vérbeli tükék számára is újdonság lehet. Ezek közül szemezgettünk!

A Kodály Központ helyén temették el Zsolnay Vilmost

A mostani Kodály Központ helyén volt egykor a Pécs-Budai külvárosi temető, amely 1904-ben szűnt meg. A Pécs-Budai temetőben temették el többek közt a fizikus, iskolaigazgató Dischka Győzőt, a polgármester Aidinger Pált, a pezsgőgyáros Littke Lőrincet és 1900-ban Zsolnay Vilmost is. Zsolnay Vilmos ezüstözött ónkoporsóját innen vitte vállán Miklós fia és a három fiú unoka: Zsolt, László és Tibor 1903-ban a Zsolnay Mauzóleumba.

Időkapszula került elő a belvárosban a föld mélyéről

A késő római, ókeresztény temetőként ismert terület (a jelenlegi Cella Septichora Látogatóközpont környéke) régészeti feltárásai során a 2000-es években előkerült egy időkapszula, mely arról tanúskodik, hogy több mint száz évvel ezelőtt, 1913-ban egyes sírkamrákat, sírokat elődeink már kutattak.

Változik a hold fénye a Gyugyi-gyűjtemény legdrágább műtárgyán

A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény legdrágább, 100 ezer euró értékű darabja az alsó, szecessziós szinten található, ez a Misztikus táj, muzsikáló Pán alakjával. A plasztikus, aranyos zöld, sárkányok által körbefogott eozinos kerámiakép a muzsikáló természet szimbolikus látomása. Feltehetően Nikelszky Géza kivitelezte az ismeretlen művész festményét. A kép különlegessége, hogy a nézőpont változtatásával a hold fénye erősödni látszik.

Egymillió volt feszültség szaladgál a Zsolnay Negyedben a Star Wars zenéjére

Nikola Tesla 1891-ben építette meg a róla elnevezett Tesla-tekercset. A Tesla-tekercs legalább két légmagos tekercsből áll, ami nagyfeszültséget állít elő nagyfrekvencián. A Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpontjában található Labor – Játechtér fizikai élménybirodalmában az egyik legnépszerűbb látnivaló a Tesla transzformátor, amelynek tízezer menetes szekunder tekercsén egymillió volt feszültség indukálódik. A tekercs ráadásul változatosan tud „zenélni”, akár a Csillagok Háborúja főcímdalát is képes megeleveníteni!

(x)

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés