Hirdetés

November 10-ig látható Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában Pákh Imre gyűjteménye Munkácsy Mihály alkotásaiból. Egyedülálló az alkalom, a helyszín és az élmény.

Ahogy azt Páva Zsolt, Pécs polgármestere a Munkácsy-kiállítás megnyitóján felidézte, 2007-ben a pécsi Munkácsy-életmű kiállításán rengetegen voltak kíváncsiak a tárlatra, majd 2010-ben a Krisztus-trilógia volt látható a városban, így Munkácsy szinte „hazajár Pécsre”; már csak azért is, mert a festőóriás életpályájára tekintve tudható, hogy többször is járt a városban.

A 2019-es teljes turisztikai szezont végigkísérő Munkácsy-tárlat több szempontból is különleges. Egyrészt azért, mert összesen 58 Munkácsy-mű látható az m21 Galéria elegáns, terrakottavörösre festett falain, ráadásul ezek közül 4 kép első alkalommal kerül a magyar közönség elé. Ezek közül három Munkácsy műve, egy pedig őt ábrázolja művészkollégája ecsetje nyomán. Pécsre érkezett Munkácsy egyik leghíresebb műve, amely egyben a legismertebb magyar festmények egyike, az Ásító inas (1896). A festmények mellett azonban több vázlat, grafika is helyet kapott a falakon. De legalább ennyire érdekes az a fotódokumentáció, ami részben Munkácsy életét mutatja be, vagy például azokat a fényképbeállításokat, amik alapján a mester azután egy-egy híres festményének figuráit megfestette. Maga Munkácsy is több helyütt szerepel jelmezben, mintegy modellt állva saját magának egy-egy jövendő alkotásához.

– Ennek a kiállításnak a legfőbb célja, amire igazán próbáltunk hangsúlyt fektetni: a szépség. Nagyon ritkán kötik össze közvetlenül Munkácsy festészetét az esztétikummal, általában tartalomról beszélünk – mondta Boros Judit művészettörténész, a kiállítás kurátora. Hozzátette: Munkácsynak hihetetlen erős érzéke volt a formák, a színek, a perspektíva, a fény kezeléséhez, és erről a mai szemlélő is csodálattal győződhet meg.

Legalább ilyen különös a hely, ahol a Munkácsy-kiállítás létrejött. A Zsolnay Kulturális Negyed a nem kevésbé legendás Zsolnay Vilmos egykori gyárának területén épült fel. Zsolnay és Munkácsy kortársak voltak, alkotásuk a prosperáló 19. század második felében teljesedett ki és emelkedett világszínvonalra – noha ők ketten sosem találkoztak. Az már csak véletlen, de akár szimbolikus egybeesés is lehet, hogy mindketten a század utolsó évében, 1900-ban hunytak el.

És fontos a helyszín ezért is, mert az m21 Galériától alig pár méterre található a Zsolnay Aranykora című kiállítás, az Amerikában élő Gyugyi László gyűjteménye, ami 2010-ben tért vissza Pécsre, és azóta is folyamatosan bővül a szenvedélyes gyűjtő jóvoltából. Ily módon tehát jóformán egy helyen látható két nagy formátumú gyűjtő, Pákh Imre és Gyugyi László hihetetlen értéket képviselő kollekciója, amik a 19. századi magyar és egyetemes művészet két meghatározó alkotójának művészetét vonultatják fel. A csillagok együtt állása (szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt) ritkán adott ennyire, mint 2019-ben a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Nem mellékes az sem, hogy a rendező Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ízléses, szép kivitelű, ám nem drága (1000 forint) katalógust is kibocsátott a kiállításhoz, és ahogy az igazán rangos tárlatoknál világszerte szokás, az m21 Galéria shopjában Munkácsy-művekkel díszített termékek is vásárolhatók, bögrétől a szemüvegtörlő-kendőig.

A ZSÖK vezetése szeretné elérni, hogy a fél éven át tartó Munkácsy-kiállítás minél többeknek jelentsen élményt, különösen a fiatal korosztály számára. Ezért múzeumpedagógiai órákat tartanak kisebbek és nagyobbak számára. Arra is bátorítják a pécsi, Baranya megyei iskolákat, hogy a kiállítás megtekintése után rendezzenek iskolai rajzpályázatot Munkácsy ihletése nyomán, és a legjobban sikerült műveket ajándéktárgyakkal jutalmazzák.

Fontos még, hogy a kiállításon ingyenesen letölthető a VisitorGuide alkalmazás, melynek segítségével minden műalkotásról részletes leírást olvashatnak, vagy hallgathatnak meg a látogatók.

A kiállítás a hét minden napján hétfőtől vasárnapig 10.00–18.00 között látogatható.

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét