11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapAbszolút PécsNyár van a Partiban

Nyár van a Partiban

Az lenne a különleges hír, ha télen lenne nyár a belváros egy szegletében, de ez alaposan fölborítaná a Parti Galéria idén meghirdetett, s egy éven át zajló programsorozatát. Mert a Változások című tárlat-folyam az évszakok váltakozásával együtt lélegző, lelket pihentető és feltöltő programmal várja a közönséget. Most épp nyári gondolatok keltette mélázásra, merengésre serkentvén a látogatót.

Az idén húsz esztendős Parti Galéria két nagyszabású kezdeményezéssel köszönti Pécset, Európa egyik idei kulturális fővárosát. 2011 tavaszáig, a természet esztendőnyi körforgásához igazodva rendez kiállításokat, ezek középpontjába az aktuális évszakot állítva. Az általuk felkért képzőművészek így a tavasz, a nyár, az ősz és a tél gondolatkörében fogant alkotásaikat mutatják be, kifejezetten erre az alkalomra készített műveik révén.

A sorozatot áprilisban Földi Péter Kossuth- és Prima Primissima-díjas festőművész nyitotta meg merített papírra készült, vizes pác munkáival, melyek az újjászületés, a friss hajtás, az éppen világra jövő állat és persze az ember védtelenségét, kiszolgáltatottságát fogalmazták meg.

A Mária utcai magángaléria két alkotót kért föl a nyári tárlaton való részvételre: Kotormán László pécsi szobrász-, és Kudor Duka István kolozsvári festőművészt. Egyelőre azonban nem teljes az anyag, Kotormán László ugyanis egy sajnálatos baleset folytán hetekig nem tudott dolgozni. Csak a napokban került olyan állapotba a keze, hogy folytatni tudja a munkát. A tervek szerint augusztus elején egészül ki a tárlat az ő legújabb műveivel.

Kudor Duka István nem először szerepel a Parti Galériában. Önálló tárlaton, valamint a tanítványaival együtt, és a kolozsvári Bázis csoport tagjaként is találkozhattunk már vele. Most sorozatokkal jelentkezik, köztük nagyméretű farost-akril képekkel, és kisméretű, de sok művet magába foglaló ceruza-, illetve tusrajzokkal. A tekintélyes méretű darabok legtöbbje – a Magány, Félelem, Csók címűek például – egy-egy arc, tekintet, gesztus kiemelésével irányítják tekintetünket; a Minotauruszok kilencdarabos sorozatában a labirintuslakó, félig ember-félig bika szörnyet nem félelmetesnek ábrázolja, inkább ördögies vonásokkal felruházott emberportréknak tűnnek e munkák.

Ádámot a műalkotásba applikált dzseki mögé rejti, Éva-sorozata dús idomú aktokból áll, s innen már csak egyetlen lépés az Éden. E témát gyümölcsökkel, termésekkel jeleníti meg a művész: tusrajzain mandulát, gránátalmát, fügét, gesztenyét és makkot ábrázol. Érdekes lenne ugyanezeket a munkákat színesben is elképzelni.

Kudor Duka István valamennyi, itt látható műve idén készült. Tárlata nem kelt hiányérzetet, de képeit biztosan új dimenzióba helyezi majd Kotormán László szobor-kollekciója, amely a térbeliség élményével is gazdagítja nemsokára a nyár témakörét körbejáró kiállítást. A folytatásban szeptember 22-től Füzesi Heierli Zsuzsa keramikusművész tárja elénk a betakarítás-tárolás kérdéskörét vizsgáló műveit; a telet pedig Richter Sára textilművész idézi meg varázslatos alkotásaival december 22-től.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő