Pécs legnagyobb zenészei egy falon

December 20-ától a Kodály Központ bejáratánál találhatjuk a díjazottak falát, mely a pécsi zenei élet kimagasló tehetségeinek állít emléket. A “zene templomában” méltó helyet kaphatott a fal, mely a Pécsett született, vagy a városhoz erősen kötődő, állami művészeti kitüntetéssel rendelkező alkotók munkásságát örökíti meg. 

Hogyan máshogy tiszteleghetne a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. Pécs zenei életében aktívan szerepet játszó, és alakító tehetségekért, minthogy egy gyönyörű, mintegy 2,5 méter széles és 1,5 méter magas emlékfallal. Jelenleg a díjazottak falán 29 Kossuth-, Liszt- vagy Erkel-díjas művész szerepel, ám a lista bővíthető: számos rubrika még üres, melyekre a jövő büszkeségei kerülhetnek fel.

művészek emlékfala04

művészek emlékfala03

A Zsolnay Negyedben, az m21 Galériában már látható egy hasonló fal a kitüntetett képzőművészekről. Ennek mintájára, Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft ügyvezetője, és dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, a Kodály Központba méltónak tartották egy fal létrehozását, mellyel a kimagasló eredményeket elért pécsi művészek előtt tiszteleghetünk.

művészek emlékfala02

művészek emlékfala06

Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár szerint Pécs közösségformáló erejét, a pécsi identitást tovább növeli a város rengeteg kulturális – közte zenei – kötődése. A zene jobbá teszi az életet, és ez egy város életére éppúgy igaz, mint az egyes emberekére. A zene értelmet adhat, identitást adhat, közösséget építhet, példát mutathat. Erre szeretnénk a kultúrát és a kultúra pécsi képviselőit bemutató, támogató programjainkkal, gesztusainkkal újra és újra ráirányítani a figyelmet.

A tervek szerint egy honlap is készül a díjazottak fala kapcsán, amelyen a kitüntetett művészekről szóló háttér-információkról olvashatnak az érdeklődők.

Hirdetés