Pécsi hősök emlékeiből elevenedik meg az első világháború pokla

Interaktív történelemórának is felfogható az a Pécsi Kulturális Központban nyílt rendhagyó új kiállítás, mely az első világháborúban harcolt pécsi hősök emléke előtt tiszteleg. Az „Emlékek és tárgyak – Ami a Nagy Háborúból ránk maradt” című tárlatnak köszönhetően megismerhetjük a „Nagy Háborúban” szolgált pécsi és baranyai katonák életét.

Első világháborús relikviákból, fotókból, feljegyzésekből, pécsi és nem pécsi katonák személyes tárgyaiból nyílt hiánypótló kiállítás a Pécsi Kulturális Központban kedden. Az Első Világháborús Emlékbizottság, a Sopianae Kulturális Egyesület, és a Pécsi Tankerületi Központ szervezésében megvalósult „Emlékek és tárgyak – Ami a Nagy Háborúból ránk maradt” című tárlat a 101 éve véget ért első világháború pécsi, baranyai vonatkozásait dolgozza fel az egykori pécsi honvédek és családjaik emléktárgyaival, valamint a huszár- és gyalogezredek történeteinek és a katonák hőstetteinek, besorozásuknak, vagy épp hadifogságban eltöltött napjaik szemléletes bemutatásával.

Sok új információt kaphatnak a fiatalok a kiállításon az első világháborúval kapcsolatosan

A kiállítást Őri László, Pécs alpolgármestere nyitotta meg, a városvezető beszédében kiemelte, hogy a tárlat méltó emléket állít az első világháborút megjárt pécsi és baranyai honvédeknek, vagy épp a pécsi hadapród iskola növendékeinek, akiknek a mindennapjaiba hátrahagyott emléktárgyaikon át, valamint a kiállítás szöveganyagának segítségével tekinthetnek be az érdeklődők.

Őri László nyitotta meg a tárlatot

Az alpolgármester felidézte, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia szétesésének következtében Pécs idegen megszállás alá került. Mint mondta, manapság is kevesen tudnak arról, hogy Pécset a Nagy Háború után rövid időre elfoglalták a szerbek, valamint hangsúlyozta az 1919-es Tanácsköztársaság rémtetteinek hatásait is, ahogy azt is, hogy az első világháború lezárása vezetett el a tragikus trianoni békeszerződés megkötéséhez.

– Azt gondolom, hogy van felelősségünk abban, hogy a történelmi múltunkkal hogyan ismerkedünk meg, és tudásunkat hogyan tudjuk átadni gyermekeinknek. Ennek a tárlatnak ebben nagy szerepe van. Nagyon bízom abban, hogy a történelmi tanulmányokat, a viszonylag merev iskolai keretek között átadott ismeretanyagot ez a kiállítás jól ki fogja egészíteni – mondta Őri László.

Kövesi Mária köszöntötte a kiállítást megtekintő diákokat

Ezt követően Kövesi Mária, a Pécsi Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a kiállításmegnyitóra érkezett érdeklődő fiatalokat. Elmondta, hogy a kiállított tablók – melyek például részletesen beszámolnak a 8-as vagy épp az 52-es pécsi honvédezredek tetteiről – sok többletinformációt tudnak nyújtani az iskolásoknak, akik a kiállításon a kötött tanórai kereteken túllépve tudnak így művelődni az első világháború témájában.

Kiss Tamás tartott tárlatvezetést a fiataloknak

A megnyitót követően Kiss Tamás, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatóhelyettese tartott tárlatvezetést a diákoknak.

Az eseményen részt vett továbbá Vanner Tünde, a Sopianae Kulturális Egyesület elnöke is. A megnyitón Haffner-Kiss Alexandra trombitaművész zenélt.

Hirdetés