Hirdetés

A Zsolnay Negyed fotói, pécsi művészek alkotásai és valódi pécsi hangulat uralkodott a bosznia-hercegovinai Tuzlában, a Magyar Kulturális Hetek keretében.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkárságának kezdeményezésére került sor a tuzlai Pécsi Napra 2019. április 24-én. A rendezvényt a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. szervezte, projektfelelőse Méhes Károly volt. Az előkészületek során sok segítséget kaptunk a szarajevói magyar nagykövetségtől, különösen dr. Horváth Dominikától és Márton Anitától.

A program a Brass Dance koncertjével kezdődött a Trg Slobode-n, Tuzla főterén. A 13 órától, szép számú közönség előtt zajlott fellépésre eljött Pósa Krisztián, Magyarország akkreditált nagykövete, valamint Páva Zsolt, Pécs és Jasmin Imamović, Tuzla polgármestere. A pécsi együttes klasszikus jazz-örökzöldeket, filmzenéket és áthangszerelt délszláv számokat adott elő a hallgatóság örömére.

Délután 6 órakor nyílt meg a Međunarodna galerijában a fotó- és képzőművészeti kiállítás. A kiállítás az alaprajzi szerkezethez igazodva, hármas tematika szerint épül fel. Az előtérben Marsalkó Péter fotóművész Pécs városát bemutató képei kerültek ki a falakra.

A főteremben pécsi kortárs művészek (Bóbics Diána, Pinczehelyi Sándor, Pinczehelyi András, Nyilas Márta, Mátis Rita, Szentgórit Dávid, Lukács József Joka, Kincses Előd Gyula, Pál Zoltán, Miklya Gábor) munkái szerepelnek.

A főterem melletti mellékhajóban a 2010-es Európai Kulturális Fővárosi rendezvénysorozatra elkészült, és azóta a város kulturális életében meghatározó szerepet betöltő Zsolnay Kulturális Negyedről szóló Ilyen volt – ilyen lett fotósorozat tekinthető meg. A tárlat megnyitásaképpen Páva Zsolt és Jasmin Imamović beszédében kiemelte, hogy fontos kezdeményezés a Bosznia-Hercegovinai Magyar Kulturális Hetek keretében megvalósuló Pécsi Nap, amiért köszönetüket fejezték ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkárságának. A két város egyébként 20 évre visszatekintő partnerkapcsolatának jelentős állomásának nevezte ezt a napot és a bemutatkozási alkalmat. A kiállítás június 2-áig tekinthetik meg a tuzlaiak és az oda látogatók.

A nap záróeseménye a Pécsi Balett Carmen című produkciója volt a Tuzlai Nemzeti Színházban, 20 órától. A népszerű Bizet-muzsikára a társulat művészeti vezetője, Vincze Balázs balettművész koreografálta és rendezte a táncot. Carmen szerepét Ujvári Katalin, Don Josét pedig Molnár Zsolt alakította. Az előadásra megtelt a színház 290 fős nézőtere, és természetesen ezen is részt vett a két polgármester, valamint Alen Durić, Magyarország tiszteletbeli konzulja. A Carmen végén a közönség felállva tapsolta meg a szereplőket.

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét