5 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapKoncertPécsiség Bécsben: a világ legismertebb koncerttermében lép fel a Pannon Filharmonikusok

Pécsiség Bécsben: a világ legismertebb koncerttermében lép fel a Pannon Filharmonikusok

A bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába kapott meghívást Pécs kedvenc zenekara, a hazai együttesek közül elsőként sikerült a rangos hangversenyteremben sorozatot indítania, méghozzá felkérésre. Május 22-én, majd három évadon át két-két alkalommal várja az együttest a bécsi közönség a csodálatos Aranyteremben.

A minőségi zenekultúra iránt elkötelezett 210 éves Pannon Filharmonikusok az egyetlen magyar együttes, amelynek 2021 óta rendszeres fellépései vannak a bécsi Musikverein bérletes koncertjein. Május 22-én a bécsi közönség előtt Vivaldi, Schumann és Schubert műveit adja elő Bogányi Tibor vezényletével, szólistaként a Pécsről induló, jelenleg a Bécsi Zeneakadémia professzora, a Liszt-díjas világhírű csellista, Várdai István lesz az együttes partnere.

Népszerű, mély érzelmű műveket, áradó dallamokat hallhat a közönség.

Néhány szó a felcsendülő művekről

Bécs városa az est mindhárom szerzőjének életében fontos szerepet töltött be. Antonio Vivaldi a velencei intrikák után, élete végén Bécsben próbált szerencsét, Robert Schumann szimfonikus stílusának fő inspirációját éppen a bécsi Franz Schubert „Nagy” C-dúr szimfóniájából merítette, Schubert pedig egész életében Bécsben élt. Vivaldi gordonka-kettősversenye fülbemászó szekvenciáival ragadja magával a közönséget, Schumann versenyműve szenvedélyes közvetlenségével, Schubert szimfóniája pedig „mennyei hosszúságú” dallamaival – ahogy Schumann fogalmazott.

Különlegesség, hogy ezúttal Bogányi Tibor, az est karmestere szólistaként is színpadra lép, művészeti partnere, Várdai István mellett.

A Kodály Központ rezidens zenekarának turnéi már bizonyították, hogy a nemzeti címet is viselő együttes valóban a magyar kultúra nagykövete. A zene fővárosába, a bécsi Musikvereinba koncertsorozatra meghívást kapni igazi nemzetközi elismerés.

A premierturnéról készült kisfilmet alább lehet megtekinteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő