Pécsre költözik Párizs!

Hirdetés

Izgalmas, hangulatos kiállítást tekinthetnek meg a pécsi művészetkedvelők: a Gábor Jenő párizsi utazása című tárlat a művész párizsi utazásáról írt naplóján alapszik, így nem csak a különleges, nagyváros-ihlette festményeket csodálhatjuk meg, a szöveg egészíti ki az élményt. A megnyitó ünnepség október 8-án, csütörtökön, 17 órakor lesz a Modern Magyar Képtárban!

Új, fontos állomáshoz érkezett a Képtári tárlatok pécsi műbarátoknak című sorozat a Gábor Jenő párizsi utazása című tárlattal.

Mint olvasható a Janus Pannonius Múzeum ismertetőjében, Párizs a 20. század elején a képzőművészeti élet központja volt. Gábor Jenő itt talált rá a modern nagyváros életének különleges jeleneteire, egyben a modern képzőművészeti törekvésekre.

A párizsi képeken egy pécsi turista egzotikumot kereső nézőpontjából látjuk a várost.

A jellegzetes utcák, épületek, a Szajna hídjai, a Bois de Boulogne parkja, vagy a Le Havre-i kikötő és strand, az opera nézőtere vagy a mulatók és szórakozóhelyek világa mind megelevenedik a festményeken.

Az éjszakai élet fontos festői témája a művésznek.

1966-ban a pécsi múzeum felkérésére írt önéletrajzában így emlékszik erre a korszakára:

[su_quote]Pécsi időszakomra esik párizsi utam (1926) is, amikor nyári szünidőben hosszabb időt töltöttem a modern festészet fővárosában. Tanulmányoztam a nagy avantgarde művészek műveit. De emellett sokat dolgoztam is és gazdag anyaggal tértem haza. Sok vázlattal, amelyeket itthon nagyobb méretben feldolgoztam. Ha már Párizsnál tartunk, meg kell emlékeznem a párizsi szellem kitűnő közvetítőjéről: Martyn Ferencről, kinek Pécsett készült nonfiguratív képei és a vele folytatott beszélgetések kiegészítették a jótékony hatást, amelyet a párizsi Cahiers d’Art-ból és még néhány hasonló folyóiratból és könyvből merítettem. A német Bauhaus és a francia expresszionista-kubista hatás nagyon jót tett munkásságomnak és további fejlődésemnek. Nem voltam stílus soviniszta, de eklektikus sem – csak a nekem testhezálló hatásokat mohón szívtam magamba.[/su_quote]

Gábor Jenő naplójának rövidített változata kommentárral és képmellékletekkel megjelent a pécsi Jelenkor szeptemberi számában. A teljes napló pedig külön füzetként megvásárolható a kiállításon.

A megnyitó október 8-án 17 órakor lesz a Modern Magyar Képtárban, P. Horváth Tamás író, önkormányzati képviselő mond bevezetőt, a kiállítást Nagy András, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője nyitja meg.

A kiállítás telefonos bejelentkezést (30-539-8090) követően tekinthető meg – 2020. október 9-től 2021. március 28-ig, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde utca 5.).

Hirdetés