Sorra nyílnak az Olvasóligetek

Öt településen – Pécsen, Budapesten, Tatán, Bikalon és Balatonalmádiban – idén nyáron ismét kinyitnak az Olvasóligetek: köztereken, parkokban ingyenes könyvtárak állnak fel, ahol az emberek egy fa árnyékában, egy napozóágyon vagy éppen egy babzsák fotelben pihenve belelapozhatnak az újságokba, könyvekbe. A nyár folyamán az Olvasóligetekben ismert írók és költők tartanak felolvasásokat. A sorozat hivatalos megnyitóján, pénteken a pécsi Kultúrkertben Karafiáth Orsolya és Grecsó Krisztián (képünkön) tartott felolvasást.

Az Olvasóligetekben egész nyáron az irodalomé a főszerep: a látogatók felolvasásokat és irodalmi beszélgetéseket hallgathatnak, irodalmi játékokban vehetnek részt. A vendégek között szerepel Nádasdy Ádám, Bodor Ádám, Cserna-Szabó András, Bertók László, Spiró György és még sokan mások.

Az Olvasóliget célja az olvasás népszerűsítése olyan körülmények között, ahogyan az mindenkinek a legkényelmesebb. A nyár jó alkalmat biztosít arra, hogy a könyvek kikerüljenek a parkokba, kávéházak teraszára, az utcára. Így egy alapvetően egyéni tevékenységnek, az olvasásnak a közösségi élményét erősítik. A mozgalom elindításával a szervező Hungarofestnek az a célja, hogy az új tanév kezdetére azok is könyvet vegyenek a kezükbe, akik ezt eddig nem tették.

Idén az Olvasóliget csatlakozott Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programhoz azért, hogy az olvasás élményét minél több emberrel oszthassa meg. Aki egy kis nyugalomra vágyik, választhat a polcokra elhelyezett könyvek közül és kényelmesen hátradőlve olvashat a szabadban.

Az Olvasóliget a Facebookon már nyitva áll. A „rajongók” könyvnyereményekért játszhatnak. Többféle szavazás (kedvenc íróm/költőm, kedvenc felolvasásom) mellett szeptemberre egy fotópályázatból az is kiderül, hogy hol szeretnek leginkább olvasni az emberek.

Tavaly mintegy kilencezer aktív olvasó több száz könyvet lapozgathatott fel, ötven író és költő olvasott fel a nyár legcsendesebb kulturális fesztiválján, amelyet a Pesti Est a tavalyi év legjobb rendezvényének választott. Az ingyenes programsorozat szeptember 5-ig tart.

Pécs:

Kultúrkert, mindennap: 13.00-19.00

Bagolyfészek Antikvárium, mindennap: 10.00-19.00

Csorba Győző Megyei Könyvtár, hétköznap: 10.00-18.00

Piknik Park, minden hétvégén: 13.00-20.00

Budapest:

Holdudvar, minden hétvégén: 13.00-20.00

Corvin Sétány: mindennap: 13.00-19.00

Sziget Fesztivál ideje alatt a buszfordulónál: 11.00-19.00

Tata

Pálmaház, mindennap: 10.00-18.00

Balatonalmádi:

Wesselényi strand, július 1-jétől mindennap: 12.00-19.00

Bikal

Reneszánsz Élménybirtok, szerda-vasárnap: 11.00-18.00

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés