6 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapKoncertÜde tavaszi koncerttel készül a Pannon Filharmonikusok a pécsi zenerajongóknak

Üde tavaszi koncerttel készül a Pannon Filharmonikusok a pécsi zenerajongóknak

Különleges zenei programot ígérő hangverseny élő közvetítésével jelentkezik ismét a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központból március 6-án 20 órától. A világhírű Howard Williams vezényli újra a pécsi zenekart, ő az első brit karmester, aki magyarországi kinevezést vállalt. A koncerten Prokofjev, Adams és Copland csodálatos művei csendülnek fel.

A hangversenyen elhangzó művek az újrakezdésről, az üdeségről, az új lendületről és a tavaszról szólnak – derül ki a pécsi zenekar lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Az est programjának címe – Kiengesztelődés – is arra utal: a művészetek mindig elősegítették bizonyos nehézségek, ellentétek feloldását, a kiengesztelődés egyfajta belátást vagy elfogadást feltételez, amely elvezethet az adott probléma megoldásához, akár egyéni szinten, akár nagyobb közösségben.

Ez fontos és aktuális kérdés napjainkban is.

Íme az izgalmas műsor

Prokofjev I. (Klasszikus) szimfóniájában Haydn és Mozart vidám szimfóniáinak állít emléket, ugyanakkor a bravúrosan fürgére hangszerelt gyors tételekben már-már örökmozgó jellegű zene túl is mutat a bécsi klasszika keretein. Az első tétel minden ízében humoros, sőt a melléktémáról talán még a jódlizás is eszünkbe juthat – olvasható a zenekar beharangozójában.

Prokofjev vidám hangulatú műve után John Adams Az elnök táncol című zenekari foxtrottja következik, mely szintén egy izgalmas és mozgalmas darab, csak a középső, lírai szakaszban csillapodik egy kicsit, hogy aztán újra visszatérhessen a játék.

Zárásként egy igazi tavaszi kompozíciót hallhatnak a zenerajongók, mely eredetileg kamaraműnek és balettzenének készült, de szinte rögtön elkészült a zenekari szvit is belőle. Aaron Copland Tavasz az Appalache-hegységben című művében egy fiatal pár építi fel új házát a vadonban. Az ébredő tavasszal együtt az ő életük is kitavaszodik…

A pécsi zenekart Howard Williams vezényli újra, akit 1989-ben az akkor még Pécsi Szimfonikus Zenekar néven működő társulat vezető karmesterének, és művészeti igazgatójának jelöltek majd választottak meg. Ő volt az első brit karmester, aki magyarországi kinevezést vállalt és ezt a posztot 1993-ig töltötte be, majd 1997. január 1-től újra felvette. Többek között Williams munkája nyomán került a Pécsi Szimfonikus Zenekar a magyar zenekarok élvonalába, illetve lett az európai klasszikus zenei színtér elismert tagja.

A március 6-i élő közvetítésre háromféle jegyár-kategóriából választhatnak az érdeklődők. Részletek erről a zenekar honlapján ide kattintva olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő