Április 14-én rendezték meg a II. Ceglédi Filmfesztivált. A nagyszabású országos filmes találkozóra 59 film került be, amiből Helstáb Martin, pécsi filmes kapta a fődíjat animációs kategóriában legújabb, „Meg kell dögleni” című filmjéért.

A filmfesztivál közönsége az ünnepélyes megnyitót követően két vetítőteremben tekinthette meg a versenyfilmet. A csaknem hatórás vetítési idő után következett az eredményhirdetés, valamint a díjátadó. A zsűri elnöke és a zsűri tagjai – Salamon András filmrendező, Aracsi Norbert filmrendező, Borbás Edina forgatókönyvíró és Girst Ádám szaktanár – értékelték a versenyben lévő filmeket: külön kiemelték a kreativitást, a szakmai színvonalat, a jól felépített történeteket, illetve a képi megvalósítást. Bokor Balázs elnök hangsúlyozta, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen sok színvonalas film közül kellett kiválasztania a győzteseket, ám hozzátette: a zsűri konszenzussal hozta meg döntését.

A filmfesztivál a ceglédi Uránia Mozi 2 vetítőtermében zajlott, Sági Judit főszervező, a mozi vezetője immár a második alkalommal hozta fedél alá a tavaly is tömérdek filmet felvonultató rendezvényt. A szakmai zsűri tagjai – Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, Salamon András, Balázs Béla-díjas filmrendező, Aracsi Norbert filmrendező, Borbás Edina forgatókönyvíró és Girst Ádám szaktanár – értékelték a versenyben lévő filmeket: külön kiemelték a kreativitást, a szakmai színvonalat, a jól felépített történeteket, illetve a képi megvalósítást. Bokor Balázs elnök hangsúlyozta, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen sok színvonalas film közül kellett kiválasztania a győzteseket, ám hozzátette: a zsűri konszenzussal hozta meg döntését.

Helstáb Martin, pécsi filmrendező legújabb animációs filmje, a „Meg kell dögleni” kapta kategóriája fődíját. A film az alkotó korábbi filmjei után nem meglepő módon, egyedi stílusával mutatja be dögevő lények életét egy furcsa világban, helyet adva az absztrakciónak és a technikai virtuozitásnak.

A pécsi filmes a tavalyi Ceglédi filmszemlén is George Pal-díjat kapott korábbi animációs munkásságáért, valamint a Magyar Hollywood Tanács Aranycsillagát.

Hirdetés