31 C
Pécs
péntek, július 12, 2024
KezdőlapKoncertKürtöktől lesz hangos a Kodály Központ

Kürtöktől lesz hangos a Kodály Központ

Különleges koncert lesz a Pannon Filharmonikusok január 30-i hangversenye: egy kürtkvartett kerül főszerepbe egy „eljátszhatatlan” versenyművel a Kodály Központban – írja a Pannon Filharmonikusok közleményében.

Négy az egyben címmel hirdette hangversenyét a Pannon Filharmonikusok: a hangzatos elnevezés utal a négy szólóhangszerre, melyek Robert Schumann négy kürtre és zenekarra írt versenyművében hallhatók. Zempléni Szabolcs mellett a három pécsi művész is fellép: Varga Ferenc, Borbíró Máté és Pétersz Árpád játszanak szólistaként. Elhangzik még Jean Sibelius En Saga (Legenda) – szimfonikus költeménye és Johannes Brahms – Arnold Schönberg: g-moll zongoranégyese is.

Zempléni Szabolcs
Varga Ferenc
Pétersz Árpád
Borbíró Máté

A kürt ritkán kerül ilyen kiemelt szerepbe a hangversenyeken, így Schumann sokáig eljátszhatatlannak is titulált versenyműve igazi csemegének számít – írják.

A kürtkvartett művészeti vezetője, Zempléni Szabolcs Szentendrén él, Hamburgban tanít és eközben nemzetközi porondon muzsikál, a világ legrangosabb hangversenytermeiben áll színpadra.

„Nagyon szeretem (a darabot). Minden kürtösnek van egy-két olyan mű a fejében, amit feltétlenül el szeretne játszani a pályafutása során: ez a darab is sokaknak nagy álma. A legtöbb kürtös nagyon tiszteli, hiszen az egyik legnehezebb versenymű. Igen tisztán megmutatkozik benne a szerző hangszer iránti szeretete. Schumann itt a végletekig kiaknázza a kürtben rejlő technikai finomságokat, inspirálták őt a ventilkürt nyújtotta lehetőségek, a kromatikus skálák, a modulációk. Sokáig nem is játszották a darabot, mert eljátszhatatlannak titulálták: ritka volt az a muzsikus, aki el merte vállalni az első szólamot. A hangszer fejlődésével és az elvárások növekedésével szerencsére egyre gyakrabban hallható, én is vágytam rá, hogy eljátszhassam – ez három éve történt először.”

A zenészek munkájáról, valamint a hangversenyen várható szerepükről Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója így nyilatkozott:

„Az elmúlt 5 évben megfiatalodott a PFZ kürtszólama. Fiatal művészeink kvalitására reflektál, hogy a szimfonikus zenekarban megszokott szerepük mellett készséggel és kellő ambícióval állnak a közönség elé szólistaként is, mellyel méltó társai lesznek Zempléni Szabolcsnak.”

Schumann szerzeménye előtt Jean Sibelius En Saga (Legenda) – szimfonikus költeményét élvezheti a közönség, majd az estet Johannes Brahms műve zárja, melyhez eredetileg mindösszesen négy muzsikusra volt szükség a megszólaltatásához. A zeneszerző nagy tisztelője, az Egyesült Államokba emigrált Arnold Schönberg ültette át nagyzenekarra. Ebben a változatban hallhatjuk a Pannon Filharmonikusoktól, Bogányi Tibor vezető karmester vezetésével.

Azok, akik kedvet kaptak a koncerthez, jegyet még a hét folyamán vásárolhatnak a Kodály Központ jegypénztárában, illetve a jegymester.hu oldalon IDE kattintva.

Forrás: PFZ

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő