29 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
KezdőlapHírzónaLegendás pécsi olimpikonról írtak könyvet

Legendás pécsi olimpikonról írtak könyvet

Sajtótájékoztatóval egybekötött könyvbemutatót tartottak ma a PVSK Verseny utcai sporttelepén. A helyszínválasztás nem volt véletlen, ugyanis a ’30-as évek kiváló labdarúgójáról, az 1936-os berlini olimpiát is megjárt Bérczes Andrásról született meg a hiánypótló alkotás.

Szalánczi Krisztián, a könyv egyik szerzője azzal vezette fel „A kapu előtt tigrisnek kell lenni” címet viselő könyvet, hogy még 2019 környékén ütött szöget a fejében, fel kellene dolgozni a PVSK egykori kiváló csatára, Bérczes András élettörténetét. Amikor ugyanis a PVSK 100 éves jubileuma alkalmából készítettek egy, az egész egyesület múltját felölelő kötetet, Bérczes kapcsán akkor szembesültek vele, hogy néhány ellenőrizhetetlen anekdotán túl csupán a főbb életrajzi adatai álltak rendelkezésre.

Pedig Bérczes András – vagy eredeti nevén Bendekovics András – az 1930-as évek legnagyobb formátumú futballistája volt nem csak a városnak, de egész Baranyának. Ezt igazolja az a nyolc regionális bajnoki cím is, amelyet a PVSK csatáraként ért el. Ez nem kis szó, hiszen a vasutas klub akkoriban amatőr státuszban volt. Bérczes tehetsége és gólérzékenysége számos szép sikert eredményezett a klubnak, a támadónak pedig egy olimpiai szereplést, 1936-ban ugyanis elutazhatott Berlinbe az ötkarikás játékokra. Az már más kérdés, hogy ott aztán olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy már soha nem lett a régi.

Szalánczi Krisztián szerző (balra), Czerpán István, a PVSK elnöke (középen) és Pucz Péter, a könyv szalmai lektora

– A könyv címe valójában Bérczes mottója volt – árulta el Szalánczi Krisztián. – Elbeszélések szerint sokszor mondta ezt az öltözőben, de később újságcikkekből kiderült, hogy a riportereknek is nyilatkozta. Nagyon fontos volt, hogy feldolgozzuk az életét, ugyanis legjobb tudásunk szerint ő volt az első olyan sportoló a városban, aki pécsi klub színeiben szerepelve jutott ki olimpiára.

A PVSK elnöke, Czerpán István a könyvbemutatón arról beszélt, hogy az egyesület számára nagyon fontos a múlt minél részletesebb megismerése, és bár ez a kiadvány talán nem szokványos, de a fiatal sportolók elé oda lehet állítani példaként a PVSK egykori kiváló csatárát.

A könyv szakmai lektora, Pucz Péter sikerként könyvelte el, hogy a múlt egy már-már elfeledett darabját sikerült előkeríteni, abban pedig biztos, hogy magyar labdarúgóról olyan részletes családfakutatás még nem készült korábban, mint most Bérczesről.

Fotók: PVSK

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő