20 C
Pécs
hétfő, június 24, 2024
KezdőlapAbszolút videóMagad készítenéd az adventi koszorúdat? Segítünk!

Magad készítenéd az adventi koszorúdat? Segítünk!

Közelednek karácsony napjai, kicsik és nagyok egyszerre várják az év talán legnépszerűbb és legmeghittebb ünnepét. Mivel városunkban is hódít a „csináld magad” őrület, cikksorozatot indítunk otthon, saját kézzel is elkészíthető karácsonyi darabokról. Kezdjük is az ünnepi készülődés egyik legfontosabb elemével, az adventi koszorúval! 

A pécsi Oláh-Lehmann Mirjam régóta készít családjának és barátainak adventi koszorúkat, nemrég pedig virágkötészetet is tanult, hogy másodállásban dekoratőrként foglalkozhasson kedvenc hobbijával: ebből jött létre a Floral Deco By Miri.

Mint mondta, a hagyományos koszorúk sosem mennek ki a divatból, és a lehetőségek tárháza ma már végtelen: léteznek háromszög vagy négyzet alakú; tollakkal vagy fonállal bevont; kisautókkal és állatokkal, festett termésekkel vagy üveggömbökkel díszített koszorúk; de sokan inkább egy mutatós dobozba helyezik a gyertyákat és a díszeket. Idén nagy divat például a műszőrme és a gyapot, tette hozzá.

Íme egy lépésről lépésre, általa elkészített karácsonyi csoda, melyet könnyen utána is csinálhatunk:

Mire lesz szükségünk a koszorúhoz?

A ragasztópisztollyal óvatosan, könnyű vele megégetni magunkat!

Mirjam az általa készített darab esetében a koszorúalapot egy turkálóból beszerzett fehér sállal és némi fehér műszőrmével vonta be. Emellett négy fehér, számozott gyertyát is beszerzett egy szupermarketben, ahol korábban néhány ezer forintért ragasztópisztolyt vásárolt. A gyapothoz, valamint a különböző termésekhez nagykereskedésben jutott hozzá, ezeket azonban megtalálhatjuk egy-egy erdei séta alkalmával (persze natúr formában, nem színezve), vagy barkács-, illetve dekorboltban is. A koszorú egyik fő alkotóeleme a műanyag jegesmedve, ami szintén egy szupermarketből érkezett, az aranyszínű díszekkel együtt.

1. lépés: Egy jó alap, az alap!

Első lépésként a koszorúalapot kell bevonnunk a választott anyaggal, ami itt a kötött sál és a műszőrme volt: utóbbival a körnek csak egy szeletét díszítette a szakember, ragasztóval fixálta azt. Természetesen rengeteg lehetőség van az első lépésben: többféle koszorúalap közül választhatunk a szalmából készülttől a hungarocellig. Emellett a bevonáshoz használhatunk például szalagot, növényeket, másfajta textileket, gyakorlatilag bármit.

2. Jöhetnek is a gyertyák

A hagyományos koszorún a katolikus egyház színein alapulva három lila és egy rózsaszín gyertya áll

Második lépésként a pécsi nő a fő alkotóelemeket, a gyertyákat helyezi el általában. Jótanácsként megosztotta: mindenképp használjunk gyertyatalpat a rögzítéshez, melyet könnyen beleszúrhatunk a mécsesbe, ha egy kicsit megmelegítjük a fémtüskét. Hozzátette, a divat a karácsony színeit is nagyban meghatározza, ma már nem mindenki ragaszkodik a hagyományos lila-rózsaszín kombinációhoz a gyertyákat illetően.

3. Engedjük szabadjára a fantáziánkat!

Ha otthon készítjük el az adventi koszorút, körülbelül egy-másfél órát és 3-4000 forintot szánjunk rá

Ha kész az alap, és a gyertyák is a helyükre kerültek, érdemes azokkal a díszekkel folytatni, amik kiemelt helyet fognak kapni a koszorún (itt például a jegesmedve és a gyapot). Ha ezeket elhelyeztük, jöhet az összes többi kisebb részlet kidolgozása. Azért gondoljunk arra is, hogy a kevesebb néha több. Mindenki a stílusához és ízléséhez mérten tegyen díszítést a koszorújára!

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő