20 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
Kezdőlapne pipáld kiMagyar polgármesterek találkoznak Gödöllőn

Magyar polgármesterek találkoznak Gödöllőn

Hozzávetőleg 450 határon inneni és túli település vezetőjének részvételével vasárnap Gödöllőn megkezdődött a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozója, amelyen Sólyom László, a köztársaság elnöke is megjelent. A kétnapos tanácskozást Gémesi György, a rendezvény főszervezője nyitotta meg.

Megmaradásunk feltétele, hogy önmagunk megszervezésével, összekapaszkodva adjuk át erőnket, szakmai tapasztalatainkat egymásnak – mondta Gémesi György, aki 20 éve Gödöllő polgármestere.

Szükség van az önkormányzatokra Magyarországon, mert azok a demokrácia alapvető intézményei – mondta Sólyom László köztársasági elnök a világtalálkozón. Az államfő beszédében rámutatott: ezek a független intézmények ellensúlyt képeznek a központi hatalommal szemben az alkotmány és a törvények keretei között, így ők „a demokrácia iskolái”. Fontos az is, hogy a települési képviseletek legyenek sokszínűek, minél több helyi erő képviseltethesse magát az önkormányzatokban.

Az önkormányzati finanszírozási rendszer teljes reformjára van szükség; a közszolgáltatási minimumot a jövőben az államnak kell vállalnia – mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Közlése szerint széles feladatrendszert látnak el az önkormányzatok, infrastruktúrát és pénzügyi forrásokat viszont eddig nem kaptak ehhez az államtól. Ezért meg kell vizsgálni, hogy maradjanak-e az egészségügyi és oktatási szolgáltatások minden esetben a hatáskörükben.

Az Állami Számvevőszék a korábbi, revizori típusú ellenőrzés helyett mindinkább egy újfajta, segítőkész, nem a hibát mindenáron kereső, hanem az ellenőrzött szervezet irányítási, gazdálkodási rendszerének jobbítását szolgáló kontrolljára helyezi a hangsúlyt – mondta Sepsey Tamás. A számvevőszék főigazgató-helyettese előadásában kifejtette, hogy ezen új szemlélet a tapasztalat szerint hatékonyabban szolgálja az önkormányzatok gazdálkodási rendszerének javítását.

A szakember arról is szólt, hogy az önkormányzatok nagy része forráshiánnyal küzd, amit többnyire hitelfelvétellel, kötvények kibocsátásával igyekeznek egyensúlyban maradni. A kötvényállomány tavaly már elérte a 473 milliárd forintot. A tapasztalat szerint a kötvénykibocsátó önkormányzatok a pénzt nem költötték el, hanem pénzpiaci műveletekre használták fel az összeget. Márpedig az ÁSZ ezt nagyon kockázatos dolognak tartja, és javasolja a kormányzatnak e gyakorlat felülvizsgálatát. Ez annál is inkább indokolt, mert van már olyan önkormányzat, amely csaknem 100 millió forintot bukott, a pénzpiaci művelettel ennyi közpénzt úsztatott el – tette hozzá.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő