Hirdetés

Megtelt kedden kora este a városháza nagyterme, a Ferencesek utcájának teljes felújításáról tájékoztatták az érintett lakókat, kereskedőket. A Ferencesek utcája ugyanis a Jókai térrel harmonizáló új burkolatot kap, ráadásul az összes közművezetéket is kicserélik előzőleg. A munkák már májusban meg is kezdődnek.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nzrt. vezérigazgatója elmondta, a belvárosi terek, utcák már az EKF-programban megszépültek, még nagyobb lett a kontraszt, amikor a Jókai tér újraburkolása is elkészült. Folyamatos volt a kérés az önkormányzat felé, hogy a Ferencesek utcája is újuljon meg.

Merza Péter ismertette a beruházást: megmarad a belvárosi hangulat, figyelembe veszik az utca sajátosságát, ugyanakkor zöld növénykazettákkal, alacsonyabb fákkal a mostaninál jóval zöldebb sétálóutcát hoznak létre. A burkolat olyan lesz, mint a Jókai téré, gyakorlatilag annak folytatásaként lehet elképzelni az új Ferencesek utcáját is. Az új utcában is valamennyi eddigi bejárat használható lesz. Merza Péter hangsúlyozta, a forrás is adott, így ez a beruházás biztosan megvalósul, a kivitelezési közbeszerzés már folyamatban van.

Most is van némi növény, de még zöldebb lesz a sétálóutca

Merza Péter ugyanakkor azt is hangsúlyozta, ezt az új sétálóutcát évtizedekre tervezik, így nemcsak egy burkolatcserét végeznek el, hanem valamennyi közművezeték cseréjét is lebonyolítják a szolgáltatók. A vezetékek között ugyanis vannak olyanok is, amelyeket 70 éve (!) fektettek le. Ha a cserét most nem végeznék el, egy meghibásodás miatt az új burkolatot kellene bontani. A tervek szerint május 20-án az E.ON gázvezetékcseréjével indul a munka, ezt követi a Tettye Forrásház által megbízott kivitelező a víziközmű-hálózat cseréjével (ez olykor 3,5 méter mély árkok kialakítását jelenti), majd az áram- és ezután a telekommunikációs vezetékcserék jönnek. Minden munka után betonnal burkolják a felületet, azaz nem lesz bukdácsolás, a szolgáltatások gyakorlatilag folyamatosak lesznek, olykor lesz csak szükségszerű szüneteltetés, hangzott el.

A fórumon ismertették a szemétszállítás és a megközelíthetőség, áruszállítás lehetőségeit is.

Sokan vettek részt a keddi fórumon

Merza Péter elmondta, a munka a Jókai tér felől indul, így ott a tervek szerint a közműmunkák után idén év végén már az új burkolatot rakhatják le, ezt követi majd az utca többi része. Kiemelte ugyanakkor, hogy 5 fok alatt nem lehet megfelelő minőségben a betonalapot elkészíteni, ez befolyásolja a munka befejezését.

Az utca kereskedői részéről technikai kérdések mellett az is felmerült, a májusban induló, 8-10 hónapos rekonstrukció alatt hogyan tudják kezelni a kieső forgalmat, mint a fórumon elhangzott, egyéni tárgyalások lehetnek erről a bérlőkkel. Több kereskedő azt mondta, örülnek, hogy megvalósul a program, hogy, mint egyikük fogalmazott, „ilyen szép lesz a Ferencesek utcája”, de aggódnak a kieső bevétel miatt. Felmerült, hogy bérleti díj- vagy adókompenzációt kérnének emiatt, ahogy egyikük fogalmazott, nem a hasznukat kérik, hanem valamilyen tehermegosztást.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét