13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapHírzónaMás javítja az elmosott Vince utcát

Más javítja az elmosott Vince utcát

Bizonyosan nem az ár által immár többedszer, legutóbb szombaton elmosott Vince utca eredeti kivitelezője javítja ki a most megrongálódott burkolatot. A munkára és a többi, I-AXIS miatt elmaradt feladat befejezésére közbeszerzést ír ki a város. Ha addig nagyobb baj lesz, rögtön intézkednek – mondta lapunknak Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Kft. igazgatója.

Úgy fest, Pécs egyik elátkozott területének számít a Vince utca. A meredek belvárosi közterület a tavalyi esőzések miatt még építése előtt folyóvá változott, most szombaton pedig a rosszul lerakott burkolatot szedte ízekre a heves zivatar miatti áradás. Mint azt Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Kft. igazgatója lapunknak elmondta, az utcát az EKF keretében tervezték felújítani, ám a munkát elnyerő I-AXIS egyrészt nem fejezte be határidőre az építkezést, másrészt rosszul rakta le a burkolólapokat.

Mint mondta, nemrég szerződést is bontottak a Vince utca mellett több pécsi közterület felújítását is félbehagyó vállalkozással, így e cég már a javításban sem fog részt venni. A Tettye kettes ütemében szereplő szakaszon a hétvégén keletkezett több milliós nagyságrendű kár rendezését az a cég végzi, amely elnyeri az I-AXIS által be nem fejezett területek építését.

Merza Péter kérdésünkre elmondta, a Vince utcának két szakasza van: az egyik a Cserző köztől felfelé tartó rész. Itt eddig csak egy beton alapréteg készült el. Hátravan a malomkerék, a gyilokjáró, az osztómű átépítése és a teljes burkolás. A Cserző köztől lefelé ugyanakkor már lerakta a burkolatot a társaság, ám ahogy azt az építési naplóba is többször bejegyezték, nem szakszerűen. Ezt a burkolatot ugyanis le kellett volna ragasztani. Most e mulasztás miatt emelkedtek meg a kövek: az esővíz sodrása a kő alatt lévő zúzott köveket kimosta, illetve hordalékot vitt be a lapok alá.

Merza Péter hozzátette: a munka megrendelője az önkormányzat, így a képviselő-testület dolga lesz eldönteni a közeljövőben, hogy a károkat milyen formában kívánják rendezni. Mindez lehet késedelmi kötbér, meghiúsulási kötbér, esetleg peres eljárásban érvényesített kártérítés.

Kérdésünkre megtudtuk: a város hamarosan gyorsított közbeszerzést ír ki a felhagyott munkák befejezésére, s jó esetben még a nyár folyamán rendezhetik is a területet. Ahogy a többi beruházást, úgy a Vince utcai javításokat is e nyertes cég végzi majd el. Ha addig, ne adja Isten, újabb áradást kell elviselnie az utcának, Merza szerint gyors beavatkozásra lesz szükség. Ebben az esetben az önkormányzat a baleset- és életveszély elhárítása miatt saját költségén oldja majd meg a problémát.

Kedd délután többször próbáltuk telefonon elérni Bögyös Sándort, az I-AXIS ügyvezetőjét, ám nem reagált hívásunkra.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő