Hirdetés

Múlt héten, augusztus 18-án délután történt az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb pécsi tűzesete, a patacsi hegyoldalon keletkezett bozóttűz hatalmas pusztítást végzett a városrészben. A pécsi önkormányzat minden lehetséges eszközzel közreműködött a kárenyhítésben.

Nagyjából 8 hektárnyi területre terjedtek ki a lángok, amelyek hét épületet – köztük két lakóházat – érintettek, a tűzeset során ráadásul három gázpalack is felrobbant. A csaknem 200 hivatásos és önkéntes tűzoltó egy napon át tartó komoly munkájának köszönhetően augusztus 19-én sikerült megfékezni a lángokat. 

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/fotogaleria-ami-a-patacsi-tuz-utan-maradt/

A tűzeset idején az önkormányzat vezetése folyamatos kapcsolatban állt az oltást vezető illetékesekkel, pénteken pedig a helyszínen tájékozódott a károkról Péterffy Attila polgármester. A terület még javában füstölt-parázslott, miközben a városvezetés elindította a kárfelmérés, kármentés és kárenyhítés folyamatát.

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/dronfelvetel-a-pusztitasrol-egy-onkentes-szivszorito-szavai-a-patacsi-erdotuz-masnapja/

Péterffy Attila polgármester lapunknak elmondta, hogy azonnali intézkedésként az önkormányzat élelmet és ruházatot adott annak az életvitelszerűen ott élő lakónak, akinek mindene megsemmisült a tűzben. A férfinak kézzelfogható segítséget nyújt az önkormányzat abban is, hogy a lakhatása megoldódjon.

https://www.pecsma.hu/hirzona/nem-nez-ki-jol-ez-a-tarlotuz-a-patacs-folotti-domboldalon/

A polgármester megjegyezte, hogy miután a tűzvész alatt a tragédia sújtotta területen és környékén elment az áram, az önkormányzat azonnal felvette a kapcsolatot az áramszolgáltatóval, sürgetve a probléma megoldását. Kiderült, hogy az Ászok dűlőben és a Lőtér dűlőben három villanyoszlop sérült meg a tűzben, ezeket az E.On munkatársai, akik között vidékről kivezényelt szakemberek is voltak, cserélték ki a tűz eloltását követően, és pénteken már helyreállt az áramszolgáltatás. A pécsiek nevében ezúton is köszönöm mind az áramszolgáltató munkatársainak a megfeszített munkát, mind az oltásban részt vevő valamennyi embernek a segítséget – mondta. 

Az önkormányzat munkatársai beazonosították, hogy pontosan mely ingatlanokat érintette a tűz. A legtöbb tulajdonossal már felvették a kapcsolatot, de vannak, akiket még keresnek. Őket a tulajdoni lapok adatai alapján, illetve személyesen, de akár a szomszédoktól kapott elérhetőségeken is próbálnak utolérni, hogy a lehető legpontosabb legyen a kárfelmérés, és hogy tájékozódjanak arról, hogy kinek milyen segítségre van szüksége.  Ezt a célt szolgálja az is, hogy Ágoston Andrea, a terület önkormányzati képviselője is részt vesz azon a civil kezdeményezésű fórumon, ahol a tűz okozta károk kezelése lesz a fókuszban. A rendezvény a patacsi művelődési házban szombaton 16 órakor kezdődik.

Péterffy Attila kitért arra is, hogy a Biokom NKft. a tűz másnapján már elkezdte felmérni, hogy a katasztrófa által érintett területek közműhálózatában és a közeli erdőben milyen károk keletkeztek, valamint a környék tűzveszélyes növényzetét is rendezték szakembereik (ezzel segítve a Mecsekerdő Zrt. munkáját). 

A patacsi tűz rámutat az egyéni felelősség fontosságára: a katasztrófavédelmi előírások betartása nemcsak egyéni, hanem közösségi érdek is, ezért hangsúlyozottan kérünk mindenkit, hogy legyen tekintettel a tűzgyújtási tilalom szabályaira – zárta Péterffy Attila.

Hirdetés