24 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapAbszolút NőMég 90 évesen is a pályán szeretne lenni Pécs szenior teniszbajnoknője

Még 90 évesen is a pályán szeretne lenni Pécs szenior teniszbajnoknője

Magyarné Kiss Ágnes már kiskorában kezdett teniszezni, azóta gyakorlatilag egész eddigi életének része volt a játék. Több országos és helyi bajnokságot megnyert, az eddigi legnagyobb eredménye szerinte egy 2018-as keszthelyi A kategóriás versenyen elért második helyezés, melyen a második kiemelt versenyzőt verte meg. A teniszbajnok otthonában, kupái gyűrűjében fogadott minket. 

Magyarné Kiss Ágnes szülei javaslatára, körülbelül 6 éves korában kezdte a teniszezést  bátyjával együtt. Egész eddigi életében csupán 10 év volt, mikor nem fogott teniszütőt a kezében, méghozzá kisebbik lánya születése után. Saját bevallása szerint maga sem érti, akkor miért hagyta abba a sportot, melyhez szerencsére a szenior teniszkupák segítségével ötvenes éveiben visszatalált, és most, 70 évesen is sorra nyeri az egyéni és páros versenyeket a Pécsi Elektromos Teniszklub színeiben. 

Versenytársai leginkább a pécsi sportoló fonáknyesésétől rettegnek, erről és állandó optimizmusáról, jókedvéről híres. És persze gyönyörű, hűséges angol vizslájáról, aki sokszor edzésre és versenyekre is elkíséri.

Sáregresi Góbé vizslának nagyon nagy sikere van, mára igazi „teniszkutya” lett
A pécsi bajnok magyar példaképei közé tartozott aktív évei alatt Szabó Éva örökös magyar teniszbajnok, ma pedig Babos Tímea, Fucsovics Márton, Balázs Attila és Piros Zsombor játékát kedveli leginkább. A külföldi nagy játékosok közül a szerb Novak Djokovic a favoritja, kedveli csupa szív játékát.

Miért éppen a tenisz? 

– Szerintem a szüleim azért a zongorát és a teniszt választották nekünk a testvéremmel, mert nekik ezeket nem volt lehetőségük kipróbálni gyerekkorukban. Mivel a zenélés nem ment olyan jól, maradt a sport. 6 évesen Pécsett, a Vörös Meteor Egyesületben kezdtem játszani, majd ennek megszűnésekor átkerültem a PEAC-hoz. Itt már a serdülőben kezdtem kitűnni, Tamásy Lia a szárnyai alá vett csapattársaimmal együtt, hol az NB I.-ben, hol az NB II.-ben játszottunk – mesélt eredményeiről Magyarné Kiss Ágnes.

Megyei serdülő, ifjúsági bajnok is volt, később pedig 26-30 éves korában megyei bajnok. A legjobb helyezése a magyar ranglistán körülbelül a 70. hely volt. Mindezek mellett a Pécsi Geodéziai és Térképészeti Kft.-nél dolgozott térképszerkesztőként 40 évig, innen ment nyugdíjba és kezdte a szenior versenyzést, szintén az ekkor már szeniorként induló Tamásy Lia hatására.

Ugyan nem jár külföldi tornákra, azonban nagy álma, hogy egyszer a Umagban versenyezhessen a vb-n

A már említett 2018-as keszthelyi torna után a X. Római Kupa Fedettpályás Teniszbajnokság nemzetközi versenyen harmadik lett, illetve Budapest Bajnoka és Magyar Bajnok is a korosztályban, hogy csak néhányat említsünk kiemelkedő eredményei közül. A pécsi hölgy a 70-es korosztályban magyar ranglista első, nemzetköziben pedig 2018 év végén a 38.

Magyarné Kiss Ágnes a sokak által „úri sportnak” tartott teniszt egyáltalán nem sorolná ebbe a kategóriába. Szerinte Pécsett abszolút megfizethető a pályabérlés és az eszközök sem drágábbak más sportokhoz képest.

70 évesen minden nap edzeni? Naná!

Magyarné Kiss Ágnes elmondása szerint a pécsi Diófa utcai teniszpályára sok szenior játékos jár nap mint nap, akik egyébként döbbenetesen jól mozognak, futnak. Saját magán tapasztalja, míg korábban leginkább a jó eredmény motiválta, ma inkább az a fontos, hogy jól érezze magát sportolás közben. Nem bánná azt sem, ha a 90 éves kor felettiek versenyén is részt tudna majd venni később, mondta.

– Sokan meglepődnek ezen, de mikor mi, szeniorok a pályára lépünk, elfelejtjük, ha valami fáj. Ebben az esős időben nekem is fájnak néha az ízületeim és fáradtabb vagyok, nehezebben mozgok. Ha ezt érzem és lehetőségem van rá, elmegyek a teniszpályára és kicsit ütögetem a labdát a falnak, partner nélkül. Utána sokkal jobban érzem magam. Futni egyébként nem szeretek, így a meccseimen inkább pontos ütésekkel igyekszem az ellenfelet futtatni. Régebben sokat bicikliztem is, most már inkább csak a tenisz maradt meg és néha rollerezem – magyarázta. Hozzátette azt is, hogy szerinte a pécsi teniszpályák országos szinten a legjobbak. 

A korábbi PEAC-os csapatból már csak Magyarné Kiss Ágnes teniszezik versenyszerűen. Állandó edzőpartnere ugyan aktív, de nem jár effajta megmérettetésekre, viszont ők ketten minden nap játszanak néhány órát, ha az időjárási viszonyok engedik. A többiek már egyáltalán nem sportolnak, azonban továbbra is különlegesen jó viszonyt ápolnak egymással, mindig számíthatnak egymásra.

– A legidősebbek közülünk 94 évesek. Tudjuk egymásról, kinek született gyermeke vagy unokája, ha valaki kórházba kerül, azt együtt meglátogatjuk. Az egyik korábbi csapattárs orvos, ő vigyáz a barátnők egészségére (nevet) – így a teniszbajnok.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő