Hirdetés

Megszületett a döntés, 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást kapott az Aktív Misina projekt, így még az év végéig teljesen meg fog újulni a volt Misina Étterem épülete, és annak környezete.

A pécsi önkormányzat ma délután közleményben jelentette be, hogy döntés született a Misina-tető tervezett fejlesztésének támogatásáról. A TOP-os pályázaton benyújtott támogatási kérelmet pozitívan bírálták el, így a Széchenyi 2020 projekt keretében

1,2 milliárd forint vissza nem térítendő Európai uniós támogatást kapott az elmúlt hónapokban a pécsi polgárok által kiválasztott és megszavazott terv.

Mint ismert, a Misina fejlesztése már hosszú évek óta fontos Pécs mindenkori vezetésének, az ott szükséges fejlesztések ügyében már 2012-ben is benyújtott az önkormányzat egy kérelmet – akkor azonban a projekt nem tudott megvalósulni, támogatást ugyanis nem kapott az elképzelés a 2007–2013-as uniós költségvetési ciklusban. Pár évvel később ismét pályázott Pécs, akkor egy Misina Információs Központot akartak létesíteni a volt Misina Étterem helyén, illetve a tv-torony díszkivilágítását akarták megvalósítani.

Az illetékes minisztérium pozitívan bírálta el az akkori kérelmet, és 500 millió forintból el is kezdődhettek a munkák. Csak később, már a bontási munkálatok során derült ki, hogy az egykori étterem épülete sokkal rosszabb statikai állapotban van, mint ahogyan azt gondolni lehetett, és ki is derült, hogy az eredeti büdzsével nem lehet megvalósítani a fejlesztést, így akkor csak a tv-torony világítása valósulhatott meg.

Nem sokáig marad már szégyenfolt az egykori Misina Étterem épülete

A most pozitív bírálatban részesülő projekt tervezésekor a pécsi városvezetés célkitűzése volt, hogy egy olyan építészeti, környezetrendezési fejlesztés valósuljon meg a pécsiek kedvelt kirándulóhelyszínén, amely révén a volt Misina Étterem épületét és annak környezetét egész évben tudják használni pécsiek és turisták egyaránt. Ennek érdekében első lépésben 2020 augusztusában nyílt ötletbörzét hirdetett az önkormányzat, amely során a lakosság elmondhatta javaslatait, észrevételeit a tervezet kapcsán – áll a közleményben.

A város jelenlegi vezetése következetesen törekszik arra, hogy minél több fejlesztést minél szélesebb körben egyeztessen még a döntések meghozatala előtt a pécsiekkel. A városvezetés meggyőződése, hogy a fejlesztéseket és beruházásokat a pécsiek igazán csak így érezhetik magukénak. Az ötletbörze célja az volt, hogy a város lakói ne csak általános véleményt tudjanak megfogalmazni, hanem saját észrevételeikkel, javaslataikkal és ötleteikkel tevékeny részeseivé is váljanak a beruházásnak.

A Misina Ötletbörze keretében 35 darab ötletterv érkezett az önkormányzathoz, ezek közül a szakmai zsűri által kiválasztott legjobbak alapján három olyan koncepcióterv készült, amelyek formai és tartalmi szempontból is megfeleltek az uniós pályázat előírásainak – írta az önkormányzat.

Ezt a három koncepciótervet aztán a városháza megszavaztatta a pécsi polgárokkal, akik közül közel 20 ezren fejezték ki véleményüket szavazatukkal. Mivel három koncepció közül az „Aktív Misina” és a „Családi Misina” közel ugyanannyi szavazatot kapott – mindössze 25-tel többen voksoltak az előbbire –, a két tervet végül összedolgozták, és az így kapott, a lakossági véleményeket a lehető legteljesebb módon figyelembe vevő koncepcióterv alapján készülhettek el a projekt megvalósításához szükséges engedélyes és kiviteli tervek.

A fenti folyamattal korábbi cikkünkben már részletesen foglalkoztunk.

Látványterv: gyönyörű panoráma tárul majd elénk a tetőről

Ez a projekt részesült most pozitív bírálatban, amelynek köszönhetően az alábbi fejlesztések valósulhatnak meg:

  • A volt Misina Étterem épület komplex felújításának eredményeként egy többfunkciós központ jön létre, amely négy szinten kínál szolgáltatásokat mind a pécsieknek, mind pedig az ide látogató turistáknak, túrázóknak.
  • Az épületben az alagsorban kapnak helyet a rekreációs tevékenységet végzők számára kialakított helyiségek (öltöző, mosdó, zuhanyzó WC), valamint a csomag- és értékmegőrzők.
  • A földszint az épület legösszetettebb működési zónája lesz, amely a Misina-tető általános turisztikai és rekreációs igényeit szolgálja majd ki. Négy bejáraton keresztül (négy égtáj irányából) közelíthető majd meg. Ezen a szinten kap helyet az épület elsődleges közösségi tere: az infopont, az ajándékbolt, a büfé, valamint a szint keleti oldalán árusítással, kölcsönzéssel, valamint szervízszolgáltatással ellátott túra- és sportbolt. Kisebb rendezvényekhez, közösségi eseményekhez zárt, bérelhető klubterem is létesül a zónában.
  • Az emeleti szint elsődlegesen pihenést, eső elleni védelmet nyújtó, valamint kisebb rendezvényeket kiszolgáló fedett teraszként működik majd, a tetőszinten pedig egy egyedülálló tetőterasz és skybar biztosítja majd az ideérkezők kényelmét.
  • Az építészeti fejlesztéseken kívül komplett gépészeti, erős- és gyengeáramú felújítások valósulnak meg az épületben, hőszigetelik a régi étterem épületét határoló falszerkezeteket, kicserélik a külső és belső nyílászárókat. A beruházás részeként az épületet hangosítással, tűzjelző berendezésekkel, vagyonvédelemmel és térfigyelő rendszerrel látják el. A pályázati követelményeknek megfelelően természetesen teljes akadálymentesítésnek is alávetik az ingatlant.
  • A fejlesztést lombkoronastég teszi teljessé, az attrakció a déli homlokzathoz csatlakozva teremti meg az épület és a természet kapcsolatát.
  • A projekt lehetőséget biztosít az épület környezetének rehabilitációjára is, így a fejlesztés során – a pécsiek kérésének eleget téve – megújulnak az épületet körülölelő zöldterületek is. A központ közvetlen környezetében a gyermekeknek szabványoknak megfelelő játszótér, a felnőtteknek közterületi fitneszeszközök készülnek, és új sétaútvonalak is létesülnek. A területet délről tájvédelmi, északról Natura 2000 terület határolja, így a környezeti előírásoknak megfelelő füvesítés és növénytelepítés zajlik majd a volt étterem környezetében.
  • A pályázati előírásoknak megfelelően két elektromos töltési lehetőséggel ellátott parkoló is létesül a Misinán, továbbá térfigyelő kamerarendszer javítja majd a közbiztonságot és növeli a terület iránti bizalmat a városlakók és a túrázók körében is. A projekt keretében a területen szelektív hulladékgyűjtőket helyeznek el, a kerékpárosok igényeit fedett bicikliszervizpont, mosó és tároló elégíti majd ki.

Az önkormányzat beszámolójából az is kiderült, hogy a projekt megvalósításához szükséges előkészületek már megtörténtek, a tervezési szerződés, az építési engedély, a kiviteli tervek már megvannak. Mivel Pécs városvezetése bízott a projekt pozitív elbírálásában, már lefolytatta azt a nyílt közbeszerzési eljárást, amelyben kiválasztotta a vállalkozót, és vele már meg is kötötte a szerződést, amely a támogatás folyósítása után lép hatályba.

A Misina-tető fejlesztése akkor kezdődhet el ténylegesen, ha a szerződést a felek aláírják, és a támogatás összege megérkezik. A kivitelezés megkezdésétől számítva 8 hónapot fognak igénybe venni a munkák. A támogatással való elszámolás feltétele, hogy még 2023-ban be kell fejezni a Misina-tető fejlesztését.

Az önkormányzat közleménye végén kiemelte, hogy a Mecsek további fejlesztése ezzel nem áll meg. Egy „Mecseki élménylánc” megvalósítása fontos célja a jelenlegi városvezetésnek, hiszen a 2021–27-es európai uniós ciklusban további komoly beruházások készülnek a Mecsekoldalon.

A város vezetése ezúttal is nagy gondot fordított arra, hogy a pécsiek elmondhassák véleményüket a Mecsekoldal fejlesztéséről. Az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal program keretében 2022 végén online kérdőívvel fordultak az itt élőkhöz. A megkezdett társadalmasítás során is kiderült: a következő években a pécsiek azt szeretnék, hogy a városvezetés – természetesen a lehetőségekhez mérten – a mecseki fejlesztéseket mint kiemelt fejlesztési területet kezelje – zárul a városháza kommünikéje.

Hirdetés