22 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletMég nem döntött a kormány a hiányzó 800 millióról, veszélybe kerülhet a...

Még nem döntött a kormány a hiányzó 800 millióról, veszélybe kerülhet a PMFC új akadémiája

Az építkezés tavaly nyáron indult, de a pénz nem elegendő. A beruházás második ütemének elkezdéséhez és megvalósításához kellene még 800 millió forint állami forrás, de a kormány még nem döntött erről. 

Tavaly március végén kezdődött meg a PMFC akadémiájának építése. A közbeszerzési eljárást követően megkötött kivitelezői szerződés bruttó 2,3 milliárd forintról szólt, azonban erre nincs meg a teljes fedezet – ahogy ez már legalább fél éve tudható, azóta várnak a PSN-nél a plusz állami forrásra. Ezt a cikket február végén írtuk a témában:

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/marcius-elejen-folytatodhat-a-pecsi-fociakademia-egy-eve-megkezdett-epitese/

A rendelkezésre álló pénzből hamarosan elkészül a központi épület, a pályák, azaz a tulajdonképpeni sporttelep viszont nem.

Így áll most a beruházás:

A két füves focipálya régi, az újak kivitelezése nem kezdődött meg

És ilyen lenne a komplexum:

Ami hiányzik:

  • Két nagyméretű füves pálya
  • Egy nagyméretű műfüves pálya
  • Egy fedett, műfüves labdarúgó csarnok
  • Új aszfaltos út

Ezeket összesen 800 millió forintból lehet megépíteni. Az utóbbi hónapokban többször is hírt adtunk arról, hogy a PSN-nél erre az összegre várnak, enélkül nem lehet megkezdeni az építkezés második ütemét. 

A projekt már eleve jelentős csúszásban van, a tervek szerint július 31-ig át kellett volna adni az új akadémiát. Információink szerint mára reális veszéllyé vált, hogy ha a kormány nem dönt rövidesen a plusz támogatás odaítéléséről, akkor a beruházásnak vége, mivel a központi épülethez nem lesznek meg a pályák. Így a PMFC egész utánpótlásképzése ellehetetlenülhet. 

Azonban a tét még ennél is nagyobb.

Emlékeztetőül: a város, a PSN Zrt., a PTE, a PEAC és a PVSK korábban megegyeztek abban, hogy a PVSK állami pénzből megveszi a város PEAC által használt Verseny utcai sporttelepét, a PEAC, illetve az egyetem megkapja hasznosításra a PMFC Stadion utcai komplexumát majdnem száz évre, a PMFC-nek pedig ott lesz az új akadémia. Csakhogy utóbbihoz nem lesznek pályák, ha nem kapják meg a plusz forrást. Ha a kovácstelepi beruházás nem valósul meg, az nemcsak a PMFC-nek fog nagyon fájni, de az egész pécsi sportéletet a feje tetejére állíthatja.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő