20 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
Kezdőlapne pipáld kiMegkezdődött a republikánus előválasztás New Hampshire-ben

Megkezdődött a republikánus előválasztás New Hampshire-ben

New Hampshire amerikai szövetségi államban megkezdődött kedden a Republikánus Párt előválasztása.

Az első szavazatokat már éjfél után leadták, de az állam legtöbb szavazóhelyiségét reggel hatkor nyitották meg és este nyolckor (közép-európai idő szerint éjjel kettőkor) zárják be.

A republikánusok hivatalos elnökjelölt-választási folyamata második fordulójának favoritja Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó, akit a Suffolki Egyetem és a 7News által elkészített közvélemény-kutatás szerint a voksolásban résztvevők 33 százaléka támogat.

„Izgulok, hogy győzzek New Hampshire-ben és remélhetőleg nagyobb arányban, mint Iowában” – nyilatkozott az előválasztást megelőzően Romney, arra utalva, hogy az előző, január 3-i fordulóban mindössze 8 szavazat döntött az ő javára a második helyen végzett Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátorral szemben.

A második helyre a felmérés szerint Ron Paul texasi képviselő esélyes, aki a szavazatok 20 százalékára számíthat, a dobogó harmadik helyére pedig Jon Huntsman volt utahi kormányzót és pekingi exnagykövetet várják, aki az előzetes véleménynyilvánítások szerint a voksok 13 százalékára számíthat.

A New Hampshire-i megmérettetés részvevője még Newt Gingrich volt képviselőházi elnök és Rick Santorum is, Rick Perry texasi kormányzó ebben az északkeleti államban gyakorlatilag nem is kampányolt.

Keddre virradóra a 75 lakosú Dixville Notchban és a mindössze 42 ember által lakott Hart’s Locationben kezdődött meg a szavazás.

Romneynek, ha az iowai után megnyeri a New Hampshire-i erőpróbát is, jó esélye van arra, hogy a január 21-én előválasztó államban, Dél-Karolinában és a hivatalos elnökjelölt személyéről 31-én döntő Floridában is sikert érjen el.
Kedden a New Hampshire-i demokraták is előválasztást tartanak, ennek eredménye azonban aligha lehet kétséges: Barack Obama elnökkel szemben ugyanis senki sem pályázik a párt hivatalos elnökjelöltségére.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő